KRAFT

– Norge uinteressant vindland

Oljen gjør Norge til et uinteressant marked for vindkraft, mener dansk ekspert.
Oljen gjør Norge til et uinteressant marked for vindkraft, mener dansk ekspert. Bilde: Lionel Vadam
Tommy Rudihagen, Jannicke Nilsen
2. okt. 2008 - 13:04

– Norge har sin olje. Viljen er derfor liten. Det kommer til å ta lang tid før det norske markedet blir interessant, hevder Morten B. Keller.

Han er direktør i danske Make Consulting.

Norge ikke på lista

I sitt foredrag under Scan-REF torsdag pekte han ut Brasil, Mexico, Australia, Kina og India som de mest spennende markedene for vindindustrien kommende år.

På spørsmål om hvorfor ikke Norge var på listen, pekte han på manglende vilje her til lands.

Kritiserer regjeringens fornybarsatsing

Norge er da heller ikke engang på listen over markedene for vindkraft i 2007.

Canada og Vestas

På denne listen er Canada på topp med 31 prosent av totalmarkedet, med Storbritannia som nummer to med 29 prosent av markedet.

Selv om de nordiske markedene ble nevnt som de mest spennende framover, er det et nordisk selskap som topper listen over verdens største leverandører av vindkraftverk.

Danske Vestas topper denne listen, med i overkant av 4 prosent av markedet i 2007.

- Sett tak på fossil energiproduksjon

Følg Scan-REF "live"

Den norske vindkraftforenigen, Norwea, mener danskens syn på potensialet for norsk vindkraft er avleggs.

Avleggs

- For det første har vi store vindressurser på land. For det andre så har vi en regjering som har skjønt at de må gjøre noe konkret på fornybarfronten. I tillegg finnes det en leverandørindustri i Europa som søker prosjekter i land og selskaper som er greie å forholde seg til. Statkraft er en slik aktør, sier generalsekretær Øivind Isachsen i vindkraftforeningen Norwea.

Han tror danskens oppfatning er en etterlevning fra tidligere tider, snarere enn en analyse av dagens situasjon. Norwea har ikke gitt opp regjeringen når det kommer til vindsatsing på land.

Velger å være naive

- Fram til i sommer viste ikke regjeringen vilje til å produsere virkemidler for vindkraft i Norge. Nå er vi så naive at vi tror dette har modnet seg for dem, Enova er inne i en ny runde for støtte til vindkraftprosjekt, mens regjeringen har samtaler med Sverige om grønne sertifikater. Vi velger å vente og se hva som kommer ut av disse prosessene, sier Isachsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Taus minister

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen holdt i dag innlegg på fornybarmessen Scan-REF i Lillestrøm, uten å komme inn på grønne sertifikater eller støtteordninger for fornybar energi.

Det mener Isachsen kan ha en logisk forklaring.

- Regjeringen ønsker ikke å spille sine kort overfor svenskene. Det er helt naturlig at han holder kortene tett til brystet i denne fasen, mener generalsekretæren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.