FORSVAR

Norge, Sverige og Finland enige om å etablere militær transportkorridor

Den nye transportkorridoren skal gå gjennom Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland.

Statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Alexander Stubb på kystvaktfartøyet KV Svalbard i Bodø.
Statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Alexander Stubb på kystvaktfartøyet KV Svalbard i Bodø. Foto: Jan Langhaug/NTB
20. juni 2024 - 14:55

Målet er at militært personell og materiell raskt kan flyttes fra norske havner gjennom Sverige og Finland.

– Vi kan samarbeide om å forsvare hverandre på en helt annen måte nå som vi alle er del av Nato, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Støre beskriver i en pressemelding at korridoren vil gjøre at vi kan samarbeide om forsvar med våre Nato-naboer på en helt annen måte. 

– Et troverdig forsvar i nord er sentralt for vår sikkerhet. Da må vi legge til rette for å kunne fremføre forsterkninger i nord raskt, hvis situasjonen krever det. Dette er bare mulig hvis vi samarbeider tett, både sivilt og militært, sier Støre.

Forsvarsministrene skal lede arbeidet

Forsvarsministrene skal lede arbeidet sammen med sivile aktører. De skal identifisere flaskehalser og oppdatere nødvendige reguleringer og lovgiving for å sikre effektiv militær mobilitet. De skal også sørge for at det investeres i nødvendig infrastruktur.

Etter at Finland og Sverige kom med i Nato har Norge fått en større rolle som mottaksland for allierte forsterkninger. Det gjør at vi må tenke mer på transport fra vest mot øst enn tidligere.

Det innebærer tettere samarbeid mellom landene. 

– Det utvikles nå regionale forsvarsplaner for dette området. Vi tar nå grepene som trengs for at disse planene skal fungere i praksis, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Gruve 7 på Svalbard. Kullgruva eies og drives av Store Norske Spitsbergen Kulkompani som nå av regjeringen pekes ut til å ta en ny og tydelig rolle i framtiden energiforvaltning på Svalbard.
Les også

Regjeringen: Vil ha sterkere statlig kontroll over energiforsyningen på Svalbard

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.