INDUSTRI

- Norge svært sårbar for terrorangrep

INGEN KOMMENTAR: Overvåkningssjef Jørn Holme vil at Politiets Sikkerhetstjeneste skal være mest mulig åpen, men han ville ikke utdype sine påstander til pressen etter å ha holdt foredrag under Næringslivets Sikkerhetskonferanse i dag.
INGEN KOMMENTAR: Overvåkningssjef Jørn Holme vil at Politiets Sikkerhetstjeneste skal være mest mulig åpen, men han ville ikke utdype sine påstander til pressen etter å ha holdt foredrag under Næringslivets Sikkerhetskonferanse i dag. Bilde: TROND HEGGELUND

Sjefen for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, kom med opplysningene under et foredrag på Næringslivets Sikkerhetskonferanse som nå pågår i Oslo.

- Vi bør alle huske at målet med terror er ikke å drepe og skade, men å skape frykt i samfunnet. Dersom man ser på terroraksjoner i andre europeiske land de siste årene, så har terroristene klart å skape frykt, sa Holme i foredraget.

Har vært på misjonsturné

PST har det siste året brukt store ressurser på å advare norsk industri om hva som kan skje i forbindelse med et terrorangrep mot Norge.

I foredraget sa overvåkningssjefen at de har besøkt rundt 400 bedrifter for å gjøre dem oppmerksomme på terrorfaren og fortelle hvordan de skal sikre seg.

- Vi er dessuten klar over at utenlandske interesser skaffer seg teknologisk kompetanse i Norge for hvordan de skal kunne gjennomføre et mulig terrorangrep, sa overvåkningssjefen.

Skrekkscenarioet til PST

Han fortalte at k Kunnskapen om hvordan man lager masseødeleggelsesvåpen har økt betraktelig de siste årene. I 1960 var det eksempelvis 60 personer på kloden som kunne lage atomvåpen. I dag er antallet over 100 000. Oppskriften er tilgjengelig på internett for alle og en hver.

- Skrekkscenariet for oss i PST og andre etterretningstjenester er dersom et terrornettverk eller organisasjon tar i bruk masseødeleggelsesvåpen, sa Holme.

Fortsatt lavt trusselnivå?

PST-sjefen gjentok flere ganger at trusselnivået for øyeblikket er lavt.

Dette til tross for at den norske sikkerhetstjenesten i lag med andre lands etterretningstjenester nylig avdekket mulige terrorangrep mot den jødiske synagogen og ambassader i Oslo.

Norge nevnt som terrormål

- Vi bør ikke glemme at lederne for terrornettverket al-Quaida tre ganger har nevnt Norge som terrormål. Sikkerhetstjenesten er også innforstått med trusselen mot norske interesser i utlandet, samt at enkelte grupperinger i Norge gir sin støtte til terror mot norske mål. Dette er ting vi tar på alvor og fortløpende analyserer, sa Holme.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.