SAMFUNN

Norge sov i timen

Joachim Seehusen
28. okt. 2004 - 00:00


Washington: Norge og USA skal samarbeide mer om forskning og høyere utdanning.

Flere norske forskere skal oppholde seg i USA, flere norske post doc.-stipender skal benyttes i USA og flere norske studenter skal ta sin utdanning der.

Det er hovedinnholdet i "Strategi for norsk forsknings- og teknologisamarbeid med Nord-Amerika" som regjeringen la frem under en konferanse i Washington 4. - 6. oktober. Andre mål for strategien er flere felles forskningsprosjekter og flere vitenskapelige artikler med både amerikanske og norske forfattere, og at amerikanske forskere og studenter kommer til Norge.

Strategien tar for seg både USA og Canada, men det er USA som ofres størst oppmerksomhet. Det følger imidlertid lite penger med planene som inneholder en liste på hele 14 viktige områder. I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2005 er det satt av 13 millioner kroner til økt USA-samarbeid, en økning på tre millioner fra inneværende år.

Viktigste forskningsnasjon

Jostein Mykletun, vitenskapsattaché ved den norske ambassaden i Washington er likevel meget fornøyd: - Norge har tatt USA for gitt, vi har nok sovet litt i timen, sier Mykletun, som tror at vi nå kan ta igjen det tapte. Han viste i sitt innledningsforedrag til at tallet på norske studenter i USA i løpet av få år er redusert fra nærmere 2500 til under 1000. Samtidig har tallet på utenlandsstudenter gått opp, og det er 4600 norske studenter i Australia.

- USA er verdens viktigste forskningsnasjon, det må vi ikke glemme, advarer Mykletun.

Større entusiasme

Forskningskonferansen i Washington er den tredje i regi av ambassaden og et Research and Technology Forum som ble stiftet i 2001. Dette forumet ser ut til å ha blitt en suksess. Av konferansens rundt 400 deltakere var godt over 300 representanter for amerikanske universiteter, forskningsinstitusjoner, industri og myndigheter. Flere utenlandske ambassader har også vist interesse for det norske initiativet og fulgte konferansen.

- Jeg tror vi har klart å vekke noe mer entusiasme på begge sider, sier Mykletun.

Bruce Gjovik, innovasjonsdirektør ved University of North Dakota, deler denne entusiasmen og kom med klare råd til norske forskningsinstitusjoner: - Det er 25 millioner amerikanere med norske røtter, dere bør utnytte dette nettverket bedre. Ikke glem at det finnes andre gode universiteter enn de fire-fem mest kjente.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.