IKT

Norge skal si @

– Vi er inne i en global, medisinsk teknologisk revolusjon, sa helseminister Tore Tønne da han presenterte de nye planene for statlig satsing på informasjonsteknologi i helsesektoren de nærmeste tre årene. Tiltaksplanen, som ble offentliggjort under en pressekonferanse på Ullevål sykehus nylig, har fått det tidsriktige navnet Si @. Planen omfatter områder som telemedisin, IT-nettverk mellom helsepersonell og nettbaserte publikumstjenester på helse- og sosialområdet.

– Vi får et vell av nye resultater hver dag. Helseområdet er blitt en arena for både den medisinske teknologien og alle de nye mulighetene som kommer fra IT. Dette gir oss muligheter som vi knapt kunne ane bare for få år siden. Utfordringen nå er å legge til rette for å ta mulighetene i bruk på en effektiv måte. Her vil den nye planen spille en viktig rolle, sier Tønne.

Bredbånd

Den nye planen skal knytte Helse-Norge sammen geografisk ved hjelp av bredbåndsteknologi. Den skal bidra til å effektivisere informasjonsflyten mellom de ulike nivåene i helsetjenesten og bryte ned gamle grenser i helsevesenet. Dette skaper en ny arena for utveksling av en enorm mengde informasjon om pasienter og av administrativ karakter. Planen skal bidra til å utvikle nye standarder og krav til sikkerhet for å håndtere informasjonsflyten.

Selv om mye er tatt i bruk allerede, er vi sannsynligvis bare ved starten av denne revolusjonen som åpner for helt nye måter å betjene befolkningen på helsesiden. Alle i Norge som arbeider innen helsesektoren, skal være en del av det nasjonale nettet og bruke de aktivt. Tønne mener dette er et spørsmål om kultur, men han tror nettet vil kunne bli tatt i bruk raskt med de nye mulighetene det gir.

Mindre dobbeltarbeid

Si @ skal bidra til å eliminere dobbeltarbeid som skyldes dokumentflyten mellom forvaltningsnivåene i helsesektoren. I dag brukes det store ressurser på å utveksle henvisninger, epikriser og kommunikasjon med trygdeetaten. Nye, effektive elektroniske systemer skal kutte kostnader vesentlig.. Planen retter seg også mot pulveriseringen av ansvar som er typisk for dagens helsevesen.

Selve planprosessen er beregnet å koste rundt 30 millioner.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.