INDUSTRI

Norge sier nei til å ta imot Syrias kjemiske stridsmidler

Vil heller bidra på andre måter, sier utenriksminister Børge Brende.

Utenriksminister Børge Brende under sin orientering om Syria og kjemiske våpen.
Utenriksminister Børge Brende under sin orientering om Syria og kjemiske våpen. Bilde: NTB scanpix
25. okt. 2013 - 11:07

– Norge og USA har i løpet av de siste ukene hatt inngående samtaler og har utvekslet viktig informasjon om muligheten for å destruere Syrias kjemiske våpen i Norge. Konklusjonen er at Norge ikke er det best egnede sted for å destruere disse våpnene, opplyser Brende.

Brende viser til korte tidsfrister, noe som gjør at Norge ikke ville ha fått tid til å gjennomføre arbeidet, og han viser til at Norge mangler tekniske fasiliteter.

– Det har ikke vært noen lett konklusjon å trekke, for er det noe nordmenn og Norge har lyst til å bidra med, er det destruksjon av våpnene. Derfor skal det ikke stå på Norge å bidra på andre fronter hvor det er mer egnet at vi bidrar, sier Brende til NTB.

Økonomisk bidrag

Utenriksministeren sier konklusjonen er tatt i samråd med USA, som først kom med forespørselen om Norge kan bistå i arbeidet med å destruere kjemiske stridsmidler fra Syria.

– Hovedpoenget er at vi har blitt enige med USA, som har kommet med forespørselen, om at Norge bedre kan bidra på andre områder, økonomisk, med personell, inspektører og å støtte opp om OPCWs arbeid, enn å forsere en destruksjon i Norge, sier Brende.

I FNs resolusjon er det nedfelt at alle kjemiske stridsmidler skal være ut av Syria innen 1. januar, at alle nervegasser skal være destruert innen utgangen av mars, og at alle kjemiske komponenter skal være destruert innen utgangen av juni neste år.

– Det er dermed ikke hensiktsmessig å fortsette vurderingen av Norge som et sted for destruksjonen. Grunnen til vi har kommet til dette i samråd med USA er knyttet til de tidsfristene vi opererer under og de tekniske fasilitetene vi har i Norge, og andre juridiske begrensninger, sier Brende.

– Svært viktig

Han legger til at Norge ikke har vært i stand til å finne en egnet havn, at Norge ikke har vært i stand til fullt ut å identifisere og skaffe oversikt over andre ansvarsforhold, og at vi på kort sikt ikke har den nødvendige kapasiteten til å destruere organisk avfall som må forbrennes.

Det finnes dermed fortsatt ingen løsning på hva som skal skje med de kjemiske stridsmidlene fra Syria. Brende medgir at saken er alvorlig.

– Vi er alle enige om at det er svært viktig at disse våpnene tas ut av Syria og destrueres. I tillegg står vi overfor den trolig verste humanitære katastrofen etter andre verdenskrig med over 6,5 millioner flyktninger og internt fordrevne i Syria. Det vanskeliggjør hele operasjonen knyttet til gjennomføring av sikkerhetsrådets resolusjon om destruksjon, sier Brende

Les også: – Verken dyrt eller farlig å destruere Syrias kjemiske våpen i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.