KLIMA

Norge sender elektronikkavfall til Kina

3. mars 2008 - 08:04

Ifølge tall fra EE-registeret hos Statens forurensningstilsyn (SFT), ble det i fjor samlet inn 147.700 tonn EE-avfall i Norge.

En firedel av dette avfallet ble behandlet i EU-land, og en firedel ble behandlet i land utenfor EU.

Disker og ledninger

– Vi eksporterer først og fremst til Danmark, men i fjor solgte vi også 40 tonn med harddisker til Kina, sier driftsleder for elektronikk Bjørn Drevvatne i Ragn-Sells AS Elektronikkretur til Dagsavisen.

Han sier harddiskene repareres for å bli brukt igjen, og at eksporten derfor er uproblematisk.

Administrerende direktør Gunnar Murvold i RENAS AS, returselskapet for næringselektro, sier selskapet eksporterte 14,1 tonn med kabler og elmotorer til Kina i fjor.

Greenpeace bekymret

– Der blir plasten skrellet av kablene og metallet i dem gjenvunnet, sier han.

Elretur er den tredje aktøren på markedet. Selskapet eksporterte 20.264 tonn med materialer som gikk til gjenvinning i Kina, India, Brasil, Malaysia og USA i fjor. Den fjerde aktøren i Norge, Euroenvironment, hadde ingen eksport til land utenfor EU i fjor.

Greenpeace er bekymret og frykter at farlige tungmetaller og kjemikalier kan komme på avveie i fattige land uten gode gjenvinningsordninger for EE-avfall.

Ingen rapporteringsplikt

– Vi synes det er underlig at returselskapene ikke trenger å rapportere om hvilke land utenfor EU de sender slikt avfall til, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

Administrerende direktør Hans Løken i Elretur er enig, og lurer på hvorfor EE-registeret, og dermed SFT, ikke etterspør detaljer.

EE-registeret har ikke rapporteringsplikt for eksport som går til land utenfor EU. SFT stoler på sin side på at returselskapene følger lover og regler. Seksjonssjef Kari Aa opplyser at det stilles sertifiseringskrav til returselskapene, noe mange andre EU-land ikke har. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.