MILJØ

Norge på thorium-toppen

De enrgipolitiske myndighetene i USA, Japan og Europa ønsker å dreie utvikingen innen kjernekraftindustrien over fra å være uran-basert til å bruke thorium som brennstoff.

Grunnen er tredelt: Avfallet fra uran er farligere både med hensyn til stråling og uønsket bruk i «skitne atombomber», og forekomstene av uran er snart uttømt.

Australia og India er nummer en og to i verden når det gjelder forekomster av grunnstoffet thorium. men Norge ligger hakk i hæl med påståtte 15–25 prosent av all thorium i verden.

– Jeg kan ikke bekrefte at det er så mye, men det stemmer at vi har betydelige forekomster av thorium, sier forsker Ingvar Lindahl Norges geologiske undersøkelser (NGU).

NGU gjorde en analyse for mange år siden over forekomstene, men siden har det ikke vært aktuelt å se nærmere på norsk thorium.

En årsak er at thorium i dag har liten anvendelse. Utvinningen er dessuten kostbar. – Men ikke verre enn hva tilfellet er med uran. Våre forekomster er dessuten neppe vanskeligere tilgjengelig enn i Australia eller India, sier Lindahl.

Lindahl ønsker heller ikke å fortelle nøyaktig hvor i landet vi finner thorium, men at funnene er lokalisert til flere områder. Det er så vidt Lindahl har oversikt over ingen som har særskilte rettigheter på å utvinne thorium i Norge i dag.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.