IT

Norge på SPAM-skurketoppen

24. sep. 2007 - 07:22

De dystre tilstandene her i landet kommer frem i Symantecs 12. halvårsrapport over det globale trusselbildet på Internett.

Rapporten er basert på over 40 000 sensorer og 2 millioner lokkedueadresser for e-post i 180 land.

Spyr ut

Norske datamaskiner står nå for 13 prosent av alle angrep rettet mot EMEA-regionen – Europa, Midtøsten og Afrika. Bare USA, Storbritannia og Kina sender flere angrep.

Det er ikke slik at Norge er fullt av ondsinnete hackere. Problemet er at norske PC-er blir infisert og brukes av andre som slaver til å sende ut enorme mengder uønsket e-post og annen spam.

Profesjon

– Vi har lenge sett en utvikling der hackerne motiveres av økonomisk vinning i stedet for ære og berømmelse. Det nye i denne rapporten er at hackerne velger dette som yrkesvei og benytter strategier fra næringslivet for å nå sine mål., sier sikkerhetsekspert Hans Peter Østrem i Symantec Norge.

Det har oppstått et marked for avanserte IT-verktøy som brukes av nettkriminelle.

Skjult marked

Flinke utviklere selger slike verktøy i et undergrunnsmarked som andre kan bruke for å automatisere sin egen kriminelle aktivitet.

Et eksempel som Symantec trekker frem er det profesjonelle angrepsverktøyet MPack som brukes til å installere fiendtlig kode på datamaskiner over hele verden og som gir brukeren en egen konsoll for å administrere hele nettverket de kontrollerer. Akkurat som hvilken som helst IT-sjef som administrerer bedriftens data.

Flere trusler

Og det er ikke bare den stadige profesjonaliseringen som er foruroligende. Antallet sikkerhetstrusler øker kraftig.

I halvåret rapporten dekker ble det oppdaget 212 101 nye virus, trojanere, ormer og annen fiendtlig kode. En økning på 185 prosent sammenlignet med forrige halvår.Symantec-side med flere rapporter og presentasjoner finner du her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.