OLJE OG GASS

Norge på den grønne oljegren

OM OLJEPRISEN: Tormod Høiby og ekspedisjonsjef  i OED, Bjarne Moe i diskusjon om fremtidig oljepris.
OM OLJEPRISEN: Tormod Høiby og ekspedisjonsjef i OED, Bjarne Moe i diskusjon om fremtidig oljepris. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
22. okt. 2008 - 15:27
Vis mer

Under et foredrag for Topplederforum i regi av Olje- og energidepartementet henviste Tormod Høiby til de langsiktige kontraktene som blant annet riggnæringen har med oljeindustrien.

Han så ingen grunn til at de skulle termineres nå.

– Oljeprisen er fortsatt høy, selv om vi har hatt et kraftig prisfall fra toppnoteringen i mai. For de aller fleste oljefelt ligger lønnsomhetsgrensen for utbygginger på mellom 35 og 40 dollar fatet, mens oljeprisen nå ligger på rundt 60. Unntaket på norsk sokkel er Frøy hvor Det Norske er avhengig av en oljepris på 50 dollar for at utbyggingen skal lønne seg, sier Høiby, som er direktør for olje- og energivirksomheten i meglerhuset.

Les også:

Penger nok

Egenkapitalen i serviceselskapene er på 20 milliarder dollar, som er mer enn et års pengestrøm i selskapene.

Høiby mener at det er penger nok til å gjennomføre de omfattende byggeprogrammene som er beordret, og hvor norsk leverandørindustri har stor ordrereserve.

– Jeg tror ikke at oljeindustrien gjentar hendelsene i 1998, da oljeprisen sank til ti dollar, ved å si opp mange kontrakter. De betalte dyrt for å komme ut av disse. Industrien har innsett at man må tenke mer langsiktig i sine investeringer. Kortvarige svingninger i oljeprisen vil derfor ikke påvirke investeringene, sier han.

Les også:

Tror ikke på langvarig fall i oljepris

Når det gjelder oljeprisen tror ikke Høiby at den vil falle til nivå under 35 dollar fatet.

– Jeg tror vi får "hyggelige" oljepriser framover. Oljeindustrien har underinvestert i lang tid, og oljeselskapene er ikke villige til å investere i prosjekter som ikke er lønnsomme. Derfor vil de sørge for at oljeprisen holder et høyt nivå. Derfor tror jeg at industrien vil holde et høyt investeringsnivå i lang tid framover.



Asia bestemmer

Høiby legger vekt på at oljeprisen er avhengig av veksten i Asia.

– Forbruket av olje i OECD-landene har holdt seg konstant over flere år. Det er først og fremst veksten i Kina, India og de andre landene i Sørøst-Asia som bidrar til økt etterspørsel. Mens hele verden ser på USA som den som vil styre oljemarkedet, er det Asia som er nøkkelen, sier han.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Demper arbeidsløsheten

– Norge er i en særstilling. Landet har en kjempegod pengestrøm. Når annen industri kommer i nullvekst, vil aktivitetsnivået på norsk sokkel og leverandørindustrien dempe fallet i sysselsetting. Da først vil det gå opp for folk betydningen av oljeindustrien i Norge, sier Per Terje Vold i Oljeindustriens landsforening.

Han understreker at det er viktig å opprettholde et høyt aktivitetsnivå på letesiden og ikke stoppe utbygginger.

– Skal Norge opprettholde sysselsettingen faller argumentene mot utbygging. Dette er den eneste næringsgren som har aktivitet i hele landet, sier Vold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.