Norge og USA skal øke samarbeid om mineralutvinning

– Et viktig skritt for ytterligere styrking av USA og Norges framtidige strategiske samarbeid når det gjelder kritiske mineraler, melder Det hvite hus.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), her under et besøk i California tirsdag denne uken, har møtt Det hvite hus' sikkerhetsrådgiver for internasjonal økonomi for å diskutere oppfølging av fjorårets intensjonsavtale om mineralutvinning.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), her under et besøk i California tirsdag denne uken, har møtt Det hvite hus' sikkerhetsrådgiver for internasjonal økonomi for å diskutere oppfølging av fjorårets intensjonsavtale om mineralutvinning. Foto: Jeff Chiu/AP/NTB
18. apr. 2024 - 08:21

USA og Norge skal øke samarbeidet om mineralutvinning, står det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Uttalelsen ble kunngjort natt til torsdag norsk tid etter et møte mellom næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og Det hvite hus' sikkerhetsrådgiver for internasjonal økonomi, Daleep Singh, i Washington.

Møtet var en oppfølging etter en intensjonsavtale som Norge og USA inngikk i fjor høst.

– Intensjonsavtalen er et viktig skritt for ytterligere styrking av USA og Norges framtidige strategiske samarbeid når det gjelder kritiske mineraler, står det i uttalelsen fra Det hvite hus.

– I henhold til avtalen har USA og Norge til hensikt å bygge videre på flere måneder med konstruktiv dialog gjennom en koordinert tilnærming overfor utfordringene og mulighetene som er kjennetegnet på markedene for kritiske mineraler, står det videre i uttalelsen.

Det hvite hus peker på at samarbeidet blant annet skal fokusere på å ivareta hensyn til arbeids- og miljøforhold i globale forsyningsledd.

– Med denne intensjonsavtalen har USA og Norge til hensikt å styrke samarbeidet for å sikre langsiktig kommersiell levedyktighet for en bærekraftig, markedsorientert gruve- og foredlingsdrift på høyt nivå av kritiske mineraler i USA, Norge og resten av verden, står det i uttalelsen fra Det hvite hus.

Overforbruket av naturressurser truer klimamålene, advarer FNs ressurspanel. Bildet viser ekstremregn i Singapore.
Les også

Advarer: Naturressurs-bruken kan øke med 60 prosent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.