ENERGI

Norge og EU i dialog om kontroversiell energipakke

Energiminister Terje Aasland har ingen tidsplan for når Norge vil innføre EUs fjerde energipakke, som splitter regjeringen.

Energiminister Terje Aasland hadde tirsdag møter med EU-kommisjonen om omstridt lovpakke for energisektoren.
Energiminister Terje Aasland hadde tirsdag møter med EU-kommisjonen om omstridt lovpakke for energisektoren. Foto: Alf Ole Ask/Energi og Klima
Alf Ole AskBrussel-korrespondent for Energi og Klima
31. jan. 2024 - 12:23

Artikkelen er sampublisert med Energi og Klima.

I de politiske samtalene energiminister Terje Aasland (Ap) hadde med EUs energikommissær Kadri Simson i Brussel tirsdag, var nettopp den fjerde energipakken – også kalt ren energi-pakken – tema. Denne er meget omstridt i Norge, fordi regjeringspartner Sp allerede har gjort det klart at de ikke vil godta den. Det mest omstridte er at den vil øke EUs energibyrå Acers innflytelse i Norge.

EU-kommisjonen har over tid irritert seg over etterslepet av EØS-lover på energiområdet som Norge ikke har innarbeidet i EØS-avtalen. Den norske regjeringen har satt i gang en offensiv for å redusere det såkalte etterslepet av EØS-lover for å rydde vekk mulige hindringer i samarbeidet med EU.

Det var i fjor høst at Norge innledet samtalene med EU-kommisjonen om den fjerde energipakken. Målet er å få til tilpasninger som gjør at Norge kan innføre den. I fjor høst åpnet Kadri Simson for at det var rom for nasjonale tilpasninger, uten å gi detaljer om hva dette i realiteten betyr.

Letteste først

– Kan du si om dere er nærmere en løsning for innføringen av denne pakken nå?

– Vi jobber godt med det nå, sier Aasland og legger til:

– Kommissær Kadri Simson tok også opp etterslepet av direktiver i dagens samtaler. Vi er avhengig av å ha et godt samarbeid, og dette er viktig regelverk. Jeg har tatt opp hva som er utfordringene på norsk side, og hun har pekt på hva som er utfordringer på EUs side. Så må vi jobbe med det, og det gjør vi.

Den norske energiministeren forklarer at en kan dele opp pakken.

– Noen saker er mer kompliserte og følsomme enn andre. Vi tar de enkleste først, så får vi bruke den tiden vi trenger på de mer kompliserte spørsmålene.

Omfattende pakke

Pakken består av fire såkalte forordninger og fire direktiver. Den erstatter kraftmarkedslovgivningen i tredje energimarkedspakke og mye annen EU-lovgivning på energi- og klimaområdet. Det var gjennom innføring av den tredje pakken Norge ble innmeldt i Acer.

Og det er utvidelsen av Acers myndighet som vekker størst hodebry i forbindelse med den fjerde pakken.

Norge innlemmet tredje energipakke i 2018. Det var hele ti år etter at den ble vedtatt og trådte i kraft i EU. Fjerde pakke ble vedtatt i 2018. EU utvikler nå sitt indre energimarked, og Norge henge etter i denne utviklingen som vi er omfattet av gjennom EØS-avtalen.

Diskusjon om CCS

Energiminister Aasland var tirsdag i Brussel også for å delta på seminarer som i stor grad dreide seg om karbonfangst og -lagring (CCS). Et tema som om en uke rykker opp på topp av EUs dagsorden, fordi da legger EU frem sin strategi om CCS frem mot 2040 og 2050.

Ifølge lekkasjene ser ikke EU-kommisjonen at det er mulig å nå klimamålene i 2040 og 2050 uten utstrakt bruk av karbonfangst og -lagring. Og i denne planen er Norge sentral, fordi det er Norge som har det største potensialet for offshore lagring av CO2.

EUs energikommissær Kadri Simson har gitt energiminister Terje Aasland kort frist til å få fornybardirektivet inn i EØS-avtalen.
Les også

Norge kommer ikke til å hoppe direkte til EUs nye energidirektiver

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.