KJERNEKRAFT

Norge krever svar fra britene om Sellafield

Var ikke klar over mangelfull bemanning.

Norske strålevernsmyndigheter er bedt om å undersøke påstandene om blant annet mangelfull bemanning ved det gamle kjernekraftverket Sellafield
Norske strålevernsmyndigheter er bedt om å undersøke påstandene om blant annet mangelfull bemanning ved det gamle kjernekraftverket Sellafield Bilde: NTB Scanpix
NTB
6. sep. 2016 - 17:19

Regjeringen krever svar fra britiske myndigheter etter de siste avsløringene om atomanlegget Sellafield. Bemanningen ved anlegget har vært altfor lav og i strid med sikkerhetsreglene, ifølge BBC.

I tillegg blir radioaktivt avfall angivelig oppbevart i plastflasker i dårlig forfatning.

– Opplysningene gir grunn til bekymring, konstaterer klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) overfor NTB.

Han har bedt Statens strålevern undersøke om opplysningene stemmer. Strålevernet var tirsdag i kontakt med britiske myndigheter for å få mer informasjon om saken.

– Det de offisielt har gått ut med så langt, er at det per i dag ikke er noen fare for sikkerheten ved anlegget, sier seksjonssjef Ingar Amundsen i Statens strålevern til NTB.

– Nytt for meg

Sellafield har lenge vært en kilde til bekymring for norske myndigheter, som har løpende kontakt med britene om situasjonen ved atomanlegget. Noen av påstandene i BBCs dokumentar har likevel vært ukjente for norske myndigheter inntil nå.

– At bemanningen skal ha vært for lav, er nytt for meg. Nå er det viktig at Statens strålevern får klarhet i om dette stemmer, sier Helgesen.

BBC begynte å undersøke situasjonen ved Sellafield etter å ha blitt kontaktet av en varsler, en tidligere leder ved anlegget som var bekymret. Hans største frykt er at Sellafield rammes av brann.

En brann kan i verste fall føre til spredning av radioaktivt materiale over store deler av Vest-Europa.

Underbemannet

Varsleren forteller at Sellafield, som behandler og lagrer nesten alt radioaktivt avfall i Storbritannia, ofte ikke har nok ansatte på jobb til å oppfylle minimumskriteriene som er satt av hensyn til sikkerheten.

Antallet varierer, men ved et prosessanlegg hvor det skal være minimum 60 personer for å opprettholde sikkerhetsnivået, har det til tider bare vært seks.

Mellom juli 2012 og juli 2013 var det 97 brudd på sikkerhetsreglene med for få ansatte på jobb, ifølge BBC.

Sellafields sikkerhetssjef Rex Strong hevder imidlertid at det ikke er farlig å drive virksomheten i strid med minimumskravene for bemanning.

– Du finner alternative løsninger, sånn at ting som må gjøres, blir gjort, sier han.

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Plastflasker med uran

Sellafield opplyser at det nå er færre brudd på bemanningsreglene enn tidligere. Likevel viser ferske tall at reglene fortsatt brytes i gjennomsnitt én gang i uken.

I BBC-programmet Panorama går det også fram at væske som inneholdt plutonium og uran, er blitt oppbevart i flere tusen plastflasker, noen av dem i dårlig forfatning. Sellafield selv avviser at dette materialet er oppbevart i strid med forskriftene.

Vestlandet og Sørlandet

Hvis det skulle oppstå en stor lekkasje ved anlegget, kan Vestlandet og Sørlandet i Norge ligge dårlig an. Statens strålevern har tidligere laget en rapport som konkluderte med at konsekvensene i verste fall kunne bli verre enn etter Tsjernobyl-ulykken.

Risikoen er ikke like stor i dag, ifølge Ingar Amundsen i Strålevernet. Grunnen er at mengden flytende høyradioaktivt avfall i noen av tankene ved anlegget er redusert.

Den siste store lekkasjen av høyradioaktivt materiale ved Sellafield skjedde i 2005. Siden da er det gjort utbedringer, men Amundsen forteller at det har vært uhell og uønskede hendelser også i løpet av de siste årene.

– Det er ingen tvil om at utfordringene ved Sellafield-anlegget fortsatt er store, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.