INDUSTRI

Norge klarer ikke NOx-målet

ØKTE UTSLIPP: Norge slipper ut for mye nitrogenoksider. Økt produksjon av jern, stål og ferrolegeringer får skylda. Illustrasjonsfoto fra produksjon av ferrosilisium ved Finnfjord smelteverk.
ØKTE UTSLIPP: Norge slipper ut for mye nitrogenoksider. Økt produksjon av jern, stål og ferrolegeringer får skylda. Illustrasjonsfoto fra produksjon av ferrosilisium ved Finnfjord smelteverk. Bilde: Finnfjord AS
Kjetil Malkenes Hovland
25. mai 2011 - 11:14

Norge er forpliktet til å senke utslippene av nitrogenoksider (NO x) kraftig, men i stedet økte utslippene med fire prosent i fjor.

Nå ligger Norge 20 prosent over sin forpliktelse etter Gøteborgprotokollen.

Samtidig slipper vi ut mindre av en del andre forsurende gasser enn det vi har forpliktet oss til.

Les også: Klimautslippene øker kraftig

Produserer mer jern

Bakgrunnen for at NO x-utslippene øker er økt aktivitet i produksjonen av jern, ferrolegeringer og stål. Også skipstrafikk, motorredskaper, kraftforsyning og produksjonsrigger på sokkelen bidro til økningen, som kommer til tross for en rekke tekniske tiltak som er innført for å redusere utslippene.

De største kildene til NO x-utslipp er veitrafikk, transport og motorredskaper, industri og olje- og gassutvinning.

Det viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Klif.

2

Kraftig økte SO -utslipp

Utslippene av svoveldioksid (SO 2) økte med hele 16 prosent, mens NO x-utslippene økte med 4 prosent. Utslippene av ammoniakk (NH 3) gikk ned med rundt 1 prosent.

Industri og bergverk står for 70 prosent av svoveldioksidutslippene, og den økte produksjonen av jern, stål og ferrolegeringer får skylden også her, sammen med kjemisk industri. Likevel er utslippene under målet, og fortsatt lavere enn utslippene i 2008.

Utslippene av flyktige organiske forbindelser utenom metan (NMVOC) fortsetter å falle. Utslippene av karbonmonoksid (CO) holder seg på omtrent samme nivå. Bruken av petrolkoks har økt i industrien, men det er samtidig blitt færre bensinbiler i drift.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.