FORSVAR

Norge kjøper luftvernsystemer fra Kongsberg-Gruppen for 1,4 milliarder kroner

Norge har kjøpt nye Nasams luftvernsystemer fra Kongsberg Defence & Aerospace for 1,4 milliarder kroner.

Luftvernsystemet Nasams.
Luftvernsystemet Nasams. Foto: Kongsberg Defence & Aerospace
31. jan. 2024 - 12:05

Kontrakten med Forsvarsmateriell inkluderer nye multi-missil utskytingsenheter og ildledningssentraler for Nasams, som erstatter utstyr tidligere donert til Ukraina.

Leveransen vil gi Norge siste generasjon Nasams, utviklet for å møte nåværende og fremtidige trusler, heter det i en pressemelding.

– Dette er investeringer som trygger landet. Krigen i Ukraina har vist hvor viktig luftvern er, og før jul kunne regjeringen presentere en rekordbestilling av luftvern til Forsvaret. Vi har tatt ekstraordinære grep for å framskynde anskaffelsen. Kontrakten på gjenanskaffelse av donert materiell er første steg, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Forventet leveranse av luftvernsystemene er i 2026/2027.

– For oss er det viktig å støtte Ukraina med nødvendig materiell, samtidig som vi må sørge for et godt rustet Norge. Dette prosjektet er gjennomført på halve tiden av et vanlig prosjektløp takket være god innsats fra alle parter. Det synes jeg er en gledelig utvikling, sier Gro Jære, direktør i Forsvarsmateriell.

Svenske Patroit-launchere utplassert i nærheten av Gøteborg på en øvelse i 2023. Til venstre en utskytningsrampe for PAC-3 MSE (Robot 103B), som først og fremst er til bekjempelse av taktiske ballistiske missiler, og til høyre PAC-2/GEM-T (Robot 103A).
Les også

Frykter det tar ti år før Norge har godt nok luftvern

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.