KLIMA

Norge kåret til "Dagens fossil"

En rekke interesseorganisasjoner er på plass i Cancun for klimatoppmøtet denne uka. Og i går ble Norge kåret til "Fossil of the day" av en av dem.
En rekke interesseorganisasjoner er på plass i Cancun for klimatoppmøtet denne uka. Og i går ble Norge kåret til "Fossil of the day" av en av dem. Bilde: Scanpix/Reuters
Stein Jarle Olsen
2. des. 2010 - 13:28

FNs klimatoppmøte i Cancun i Mexico pågår i disse dager, og i den sammenheng kårer det såkalte The Climate Action Network hver dag ett eller flere land til "Fossil of the Day".

Fangst

I går fikk Norge den tvilsomme æren, skriver NRK, etter at vi sa oss enige i Saudi-Arabias forslag om at karbonfangst og -lagring (CCS) skal inkluderes som en grønn utviklingsmekanisme.

Landet mener dette er en utprøvd og gjennomførbar teknologi, noe Norge er enige i.

– Med tanke på hvordan det har gått med månelandingen i Norge er det underlig at Norge kan påstå at teknologien er utprøvd og gjennomførbar, sier leder Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender til NRK.

Hemmer

Organisasjonen mener CCS bidrar til å holde fast i fossil energiproduksjon, og at det hemmer overgangen til fornybar energi.

– Karbonfangst og -lagring er også en svært dyr teknologi og vil derfor være uaktuell i mange utviklingsland. De som har interesse av dette forslaget er land som Norge og andre oljeproduserende land, sier Hermstad.

Delt pris

Også Kuwait, De forente arabiske emirater, Jordan, Algerie, Irak og Qatar var for Saudi-Arabias forslag, og deler dermed prisen med Saudi-Arabia og Norge.

Mandagens pris gikk til Canada, mens Japan ble tirsdagens fossil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.