FORSVAR

Norge investerer milliarder i nye maritime helikoptre, melder NRK og VG

Regjeringen skal presentere en milliardinvestering i nye helikoptre til kystvaktfartøyer og marinens fregatter, ifølge flere medier.

Regjeringen skal trolig kunngjøre investering i en erstatter for NH-90-helikoptrene, som aldri kunne tas ordentlig i bruk i Forsvaret.
Regjeringen skal trolig kunngjøre investering i en erstatter for NH-90-helikoptrene, som aldri kunne tas ordentlig i bruk i Forsvaret. Arkivfoto: Onar Digernes Aase / Forsvaret
14. mars 2023 - 13:04

Det skal trolig skje på pressekonferansen forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har invitert til klokka 14, skriver VG.

Også NRK har opplysninger som tilsier det samme.

Helikopterkapasiteten til Marinen og Kystvakten har vært et problem gjennom mange år. 10. juni hevet regjeringen kontrakten og avsluttet innfasingen av NH-90-helikoptre som ble bestilt helt tilbake i 2001.

I mer enn ti år har Forsvaret vært uten funksjonelle maritime helikoptre. I 2001 bestilte Norge 14 helikoptre av typen NH-90 for bruk på kystfartøy og fregatter. Avtalen var at det skulle leveres innen 2008, men det oppsto en rekke problemer med leveransen. Blant annet forsinkelser fra leverandør, mangel på reservedeler og betydelige utfordringer med å få tilstrekkelig antall flytimer som samsvarte med operativt behov.

Da kontrakten ble besluttet hevet i juni 2022, hadde Forsvaret bare mottatt åtte ferdige helikoptre. De har bare fløyet 700 timer i året.

For en knapp måned siden ble det fullstendig kaos da det kom store mengder snø på Østlandet. Nå er det duket for mer snø, men ikke av samme omfang. Utfordringer kan det likevel fort bli.
Les også

Kan bli snøkaos igjen – kollektivselskapet i Oslo lover at de er forberedt denne gangen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.