ARBEIDSLIV

Norge inn i europeisk patent

– Dette er svært gledelig, og en stor seier for norske kunnskapsbedrifter og for norsk kunnskapsøkonomi, uttaler leder Paul Chaffey i Abelia i en pressemelding.

– Et medlemskap i EPO vil gjøre det mye enklere for norske bedrifter å beskytte ideene sine internasjonalt, uttaler Jens Måge i Europatent i den samme pressemeldingen.

Europatent er et forum som lenge har jobbet for at Norge skal slutte seg til EPO.

Norge har til nå stått utenfor EPO. For norske bedrifter har dette betydd ekstra kostnader og mer arbeid for å beskytte sine ideer.

Kompetanse og vekst

Chaffey mener EPO-medlemskapet vil styrke norske kunnskapsbedrifter.

– Utenlandske bedrifter har hatt en opplevelse av at Norge har hatt et dårligere system for beskyttelse av ideer. Dette har gjort at terskelen for samarbeid eller for at utenlandske bedrifter skal etablere forskning og utvikling i Norge har vært unødvendig høy. Vi har også sett at norske kunnskapsbedrifter har søkt ut av Norge når de har beskyttet sine ideer.

Måge mener det er nødvendig at Norge melder seg inn i EPO, for å delta på den internasjonale kunnskapsarenaen.

– Nå vil norske bedrifter bli likestilt med sine internasjonale konkurrenter og samarbeidspartnere.

Alle vesteuropeiske og de fleste mellomeuropeiske land er medlem i EPO.

Hopper over Norge

Resultatet av det norske patentsystemet har vært at norske kunnskapsbedrifter ikke har søkt patenter i Norge. Et eksempel er bioteknologiselskapet Natural, som utvikler helsefremmende ingredienser.

– Vi har til nå patentert i meget liten utstrekning i Norge, sier juridisk direktør Edvard Brække.

– Natural har et globalt fokus og vurderer kost/nytte i patenteringsarbeidet. Våre patentsøknader skrives på engelsk og må derfor oversettes til norsk. For omtrent prisen av en norsk søknad får vi til illustrasjon patentert i både Kina og India, noe som tilsvarer 2,5 milliarder mennesker.

Brække tror Natural vil komme til å søke patenter i Norge dersom Norge blir medlem av EPO.

– Det er åpenbart for oss at et hvert tiltak for å redusere kostnaden ved norsk patentering vil gjøre norsk patentering mer attraktivt. Det er også sannsynlig at vi, av hensyn til vår norske forankring, vil velge å validere våre EPO-søknader i Norge dersom vi blir medlem.

Hva mener du?

Har norske bedrifter fordeler av at Norge blir medlem i EPO? Hva med forskningen?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.