OLJE OG GASS

Norge ignorerer russisk invitasjon til dialog

Vil diskutere retten til olje utenfor Svalbard.

Her er blokkene som ble utlyst i 23. konsesjonsrunde.
Her er blokkene som ble utlyst i 23. konsesjonsrunde. Bilde: Regjeringen
NTB NTB NTB
28. feb. 2015 - 10:32

Russland ønsker dialog med Norge for å løse en konflikt om rett til olje utenfor Svalbard, men Norge har ikke besvart invitasjonen.

Norges åpning for oljeaktivitet helt nord i Barentshavet, i tre blokker på den såkalte Svalbardblokken, har utløst protester fra Russland.

23. konsesjonsrunde

Områdene ble i januar tilbudt oljebransjen i 23. konsesjonsrunde.

Ifølge russerne strekker de tre blokkene seg utenfor området som Norge har råderett over, og i klartekst anklages dermed Norge for å bryte folkeretten, skriver Klassekampen.

Russland mener at blokkene er omfattet av Svalbardtraktatens bestemmelser om at alle land har rett til likebehandling.

Ifølge norske myndigheter befinner blokkene seg på norsk kontinentalsokkel. Dette har Teknisk Ukeblad tidligere skrevet mye om.

Får ikke svar

– Vi har tilbudt den norske siden bilaterale konsultasjoner for å diskutere regulering av petroleumsaktivitet på Svalbards kontinentalsokkel. Men vi har ikke fått noe svar på det, opplyser presseattaché Andrej Kulikov ved den russiske ambassaden i Oslo.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at det har vært kontakt med andre lands myndigheter om saken. Departementene er ikke bekymret over de russiske protestene.

– Norsk petroleumsforvaltning hviler på trygt folkerettslig grunnlag, og den omtalte konsesjonsrunden i Barentshavet gir ikke grunnlag for protester, sier underdirektør i UD Kristin Enstad til avisen.

Les flere saker om aktiviteten i Barentshavet.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.