MOTOR

– Norge i hydrogentoppen

Veslemøy Nestvold
15. nov. 2007 - 10:11

Dette er første gang Mazda selger hydrogenbiler til utlandet.

Konsernsjef i Mazda, Hisakazu Imaki, håper avtalen med Hynor fører til mer samarbeid mellom norsk industri og Mazda, både innen hydrogen og andre områder.

På rett vei

Hynor på sin side krever at den norske regjeringen bevilger mer penger til utvikling av alternative drivstoff (idag kun 29millioner kr/år).

– Vi tror at hydrogensamfunnet før eller siden blir en realitet. Norge er et av de landene som har kommet lengst i denne utviklingen, og vi tror avtalen med Hynor vil være et viktig for veien videre, sier Hisakazu Imaki.

– For oss er avtalen med Mazda en indikasjon på at vi er på rett vei. Vi har fått bygd stasjoner, og dermed demonstrert at vi ikke bare prater, men også kan handle, sier Ulf Hafseld, leder for Hynor.

Leasing

De 30 bilene avtalen omfatter i første omgang er sportsbiler av typen RX-8, som også finnes i tilsvarende bensinutgave. Rotasjonsmotoren kan drives med både hydrogen og bensin, men i Norge vil den bare kjøres på hydrogen for å oppnå avgiftsfritak.

Den første bilen kommer til våren, mens de resterende blir levert i årsskiftet 2008/2009. Bilene skal leases ut til interesserte offentlige og private virksomheter eller privatpersoner. Forventet leiepris er cirka 20.000 kroner i måneden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.