IT

Norge har egen styrke for dataangrep

RUSTER OPP: Dataangrep fra fremmede over nettet møtes med motangrep ved å trenge seg inn i fremmede datasystemer. Denne metoden trekkes frem også som en del av den sivile strategien..
RUSTER OPP: Dataangrep fra fremmede over nettet møtes med motangrep ved å trenge seg inn i fremmede datasystemer. Denne metoden trekkes frem også som en del av den sivile strategien.. Bilde: Torgeir Haugaard
Espen Zachariassen
22. jan. 2010 - 07:02

Cyberforsvar

Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Politiets Sikkerhetstjeneste og Etterretningstjenesten har utarbeidet forslag til startegi for cyberforsvar på oppdrag for regjeringen.

Kjernen er å samordne beskyttelsen av militære, sivile og private systemer og infrastruktur som er kritiske for samfunnet.

Bakgrunnen er et økende omfang av angrep og innbrudd i slike ystemer, spesielt i regi av fremmede stater.

Regjeringen er i gang med å etablere en egen strategi for å ruste samfunnet til å forhindre og takle et økende antall angrep på og innbrudd i samfunnskritiske datasystemer.

Forslaget til et eget cyberforsvar ble lagt frem mandag. Det er utarbeidet av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) i samarbeid med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten.Lammende angrep

Kjernen er en defensiv holdning, med opplæring i sikkerhet og kompetanse til å forebygge angrep som kan lamme tjenester som energiforsyning, forsvar og finans.

Her skal både sivile og militære instanser delta, i tillegg til organisasjoner og bedrifter som håndterer samfunnskritisk virksomhet."Informasjonsoperasjoner"

Strategien fremhever også et offensivt element: Forsvarets enhet for militære informasjonsoperasjoner, Computer Network Operations, CNO-enheten.

Offisielt heter det at enheten har en viss kapasitet til å påvirke en motstanders informasjonssystemer. Det finnes lite åpent materiale om enheten, men i budsjettdokumentene heter det at CNO skal sikre egne militære informasjonssystemer og utnytte motstanderens systemer.

NSM-direktør Kjetil Nilsen ønsker ikke å gi noe mer informasjon enn det som står i strategiforslaget.Egen medisin

Hans samarbeidspartner, assisterende sjef Roger Berg hos PST røper imidlertid at det handler om å la motstanderne smake sin egen medisin.

– Ved en etterforskning har vi behov for å finne ut hvilke aktører som er der ute. Vi må kunne sjekke mailkonti og spore informasjon, sier Berg.Spionasje

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har ikke vært tilgjengelig for å gi en kommnetar til denne offensive delen av cyberforsvaret.

– Utkastet fra NSM viser hvor avhengige vi er blitt av data og nettverk og hvor sårbare vi er. Her må jeg som forsvarsminister lære mer om de muligheter dette gir for spionasje og anslag mot oss, sa statsråden da hun ble presentert forslaget til et cyberforsvar tidligere i uken.Cybersenter

Sentralt i forslaget står et nasjonalt cybersenter , som skal være hjertet og hjernen i arbeidet med å oppdatere trusselbildet og iverksette mottiltak.

Foreløpig har ingen regnet på hva det nye forsvaret vil koste. Heller ikke er det satt noen tidsplan for tiltakene. I første omgang skal utkastet ut på høring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.