FORSVAR

Norge gir milliarder til mer luftvern i Ukraina

Regjeringen vil øke støtten fra Norge til Ukraina betydelig den nærmeste tiden, blant annet med penger til mer luftvern.

Statsminister Jonas Gahr Støre.
Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Silje Katrine Robinson/NTB
21. apr. 2024 - 21:17

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) opplyser til TV 2 og VG at det er betydelige summer som skal brukes i et forsøk på å dekke Ukrainas akutte behov.

Han vil imidlertid ikke si noe om det nøyaktige beløpet.

I første omgang vurderer Norge å delta i et tysk-ledet spleiselag om å forsyne Ukraina med mer og bedre vern mot raketter og droner.

– Regjeringen vil øke støtten til Ukraina. Det kan innebære en økning av totalrammen til Nansen-programmet. Vi vil invitere til samtale med partiene på Stortinget om dette, sier Støre til VG.

Nansen-programmet er avtalt til 75 milliarder kroner over fem år og er støttet av alle partiene på Stortinget.

– Nyhetene melder hver morgen om russiske missiler og droner som har rammet sivile bygninger, energikraftverk og drept mange mennesker. Dette har Ukraina klart å beskytte seg mot, men det begynner å gå tomt, sier statsministeren til TV 2.

Lørdag vedtok også USAs folkevalgte en støttepakke til Ukraina på 61 milliarder dollar. Etter vedtaket oppfordrer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj politikerne i Washington til å få opp farten og få hjelpepakken gjennom.

Forsvarsminster Bjørn Arild Gram har skrevet under en intensjonsavtale om at Norge deltar i koalisjonen til støtte til Ukraina innen luftvern mot fly og misslier.
Les også

Norge deltar i luftvernkoalisjon for å støtte Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.