FORSVAR

Norge gir 1 milliard kroner til luftvern i Ukraina

Sammen med Tyskland skal Norge donere et komplett IRIS-T luftvernbatteri til Ukraina i løpet av høsten. Norge bidrar med 1 milliard kroner.

Mer av slikt er det Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil ha. Her står han foran et luftforvarssystem av typen Patriot.
Mer av slikt er det Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil ha. Her står han foran et luftforvarssystem av typen Patriot. Foto: Jens Buettner/AP/NTB
11. juli 2024 - 13:38

Ukraina har i lang tid tryglet om mer støtte til luftvern. Den siste tiden har en rekke ukrainske byer blitt bombet, og mange sivile har mistet livet.

– Det er avgjørende for ukrainerne å få beskyttelse mot russiske angrep fra lufta, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I tillegg til å øke tilskuddet til det tyske luftverninitiativet Immediate Action for Air Defense (IRIS) settes det av midler for å støtte Ukraina med reparasjon og vedlikehold av luftvernmateriell. Slik støtte gjennomføres i tredjeland.

Bidraget er en del av det norske Nansen-programmet.

I revidert nasjonalbudsjett la regjeringen opp til at inntil fire milliarder kroner fra Nansen-programmet skal benyttes til luftverntiltak i Ukraina i år.

Ukraina importerer nå stadig mer strøm fra andre land. Bildet er fra et kontrollert strømkutt i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kyiv i juni.
Les også

Ukraina må ha hjelp fra venner for å holde strømmen på

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.