OLJE OG GASS

Norge frykter felleskjøp av gass i EU

Ikke veldig sannsynlig, ifølge Tord Lien.

Trøbbel: Flere europeiske land ønsker å bli mindre avhengig av russisk gass, i hovedsak levert av petroleumsgiganten Gazprom.
Trøbbel: Flere europeiske land ønsker å bli mindre avhengig av russisk gass, i hovedsak levert av petroleumsgiganten Gazprom. Bilde: Sergei Ilnitsky
24. feb. 2015 - 07:36

Norge sier seg rimelig trygg på at ideen om felles EU-innkjøp av gass ikke blir med i en energiunion. Et iskaldt forhold til Russland har gjort energisikkerhet til et brennhett tema i EU.

Onsdag legger EU-kommisjonen fram de første forslagene til hvordan foreløpig vage planer for en energiunion kan fylles med innhold.

Energikjempen Norge følger diskusjonene tett. Ideer fra Polen om at EU gjennom en energiunion også skal danne felles front i gasskjøp liker Norge svært dårlig.

– Ganske optimistisk

Signalene fra Kommisjonen skal imidlertid være at norsk energibransje kan ta det med ro. En fullstendig felleseuropeisk innkjøpsmekanisme kalles usannsynlig.

– Vi har fått ganske klare signaler om at det ikke er veldig sannsynlig at ideen gjennomføres, har olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sagt.

– Jeg er ganske optimistisk, har europaminister Vidar Helgesen (H) sagt.

Les også: I november i fjor var 1859 rigger i gang i USA. Til sommeren kan det være færre enn 900

Frivillig

For det er ikke bare Norge som er skeptisk til slike forslag. Det er blitt et skille mellom medlemsland i vest og øst, der Polen har gått i bresjen for å styrke EU-koordineringen i forhandlinger med russiske Gazprom.

Russerne dominerer gassleveringen i øst, og gjennom svært ulike priser føler østeuropeerne at Gazprom spiller EU-land ut mot hverandre.

EU-kommisjonen kan ikke se helt bort fra de polske bekymringene. I det avisen Financial Times har omtalt som et «stadig mer utvannet» forslag, kan det bli åpnet for en type frivillig samarbeid mellom EU-selskaper i spesielle tilfeller.

Der Kommisjonen samtidig vil understreke at EU må holde seg innenfor både egne konkurranseregler og forpliktelsene i Verdens handelsorganisasjon WTO.

– Vi trenger mer tid på å studere om det kan være mulig med en slik ordning, har EUs kommissær for energiunionen, Maros Sefcovic, sagt.

Les også: Mann falt i sjøen i Barentshavet

Dimensjoner

EU-kommisjonen legger opp til en energiunion med fem «dimensjoner» i sin rammeverksstrategi. Energisikkerhet er blitt hovedsporet, men skal gå sammen med arbeid for et fungerende indre energimarked, innovasjon, energieffektivisering og ikke minst et mindre karbonavhengig energimarked i EU.

– Vi må bevege oss bort fra en økonomi drevet av fossile brensler, heter det i et utkast Reuters har sett.

Målet er å bli mindre avhengig av energiimport, spesielt fra Russland.

– Når forholdene er riktige, skal EU vurdere å sette energiforholdet til Russland i nye rammer, heter det videre.

Onsdagens forslag er imidlertid bare første skritt på en lang vei mot et tettere energisamarbeid i EU. Det er et arbeid som trolig kommer til å ta flere år og krever utbygging av både regelverk og infrastruktur.

Les flere nyheter om gass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.