KRIGEN I UKRAINA

Norge fremskynder Ukraina-støtte på 2,5 milliarder kroner i år

Regjeringen fremskynder 2,5 milliarder i Ukraina-støtte fra Nansen-programmet, slik at støtten blir på 10 milliarder kroner totalt i 2023.

Statsminister Jonas Gahr Støre fremskynder støtten til Ukraina.
Statsminister Jonas Gahr Støre fremskynder støtten til Ukraina. Foto: Stian Lysberg Solum
11. juli 2023 - 08:24

– Ukraina har et akutt behov for mer militær støtte og materiell nå. Norge utvider derfor den militære støtten til Ukraina med 2,5 milliarder kroner til 10 milliarder kroner for 2023, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Økningen «lånes» fra Nansen-programmet, som har en ramme på 75 milliarder kroner over fem år.

Norge vil også øke støtten til Natos støttefond for Ukraina. Det vil gis 300 millioner i år og totalt 1,5 milliarder kroner over fem år.

– Det er et tydelig signal om langsiktig støtte til Ukrainas reformarbeid og vil knytte Ukraina tettere til alliansen, sier Støre.

– Et historisk toppmøte

Støre er tirsdag på plass i Litauens hovedstad Vilnius, hvor statsledere og regjeringssjefer er samlet til Nato-toppmøte. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), og også USAs president Joe Biden er til stede i Vilnius.

Toppmøtet skjer dagen etter nyheten om at Tyrkia går med på å slippe Sverige inn i Nato.

– Dette blir det viktigste Nato-toppmøtet i vår tid. Vi skal blant annet vedta et historisk løft for Natos kollektive forsvarsevne med regionale forsvarsplaner som er oppdatert for første gang siden den kalde krigen, sier Støre.

Undersjøisk infrastruktur

På toppmøtet vil også medlemslandene opprette et Nato-senter for kritisk undersjøisk infrastruktur.

– Krigen i Ukraina har igjen vist at beskyttelse av kritisk infrastruktur er av stor sikkerhetspolitisk betydning. Som største leverandør av gass til Europa har Norge et særlig ansvar for beskyttelse av undersjøisk infrastruktur. Dette var bakgrunnen for at jeg sammen med Tysklands forbundskansler Scholz i fjor tok initiativet til at Nato skulle få en større rolle i dette viktige arbeidet, sier Støre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.