IT

Norge er Skandinavias piratversting

IKKE BARE SNILLE: Nordmenn piratkopierer mindre enn søreuropeere - men mer enn svensker og dansker.
IKKE BARE SNILLE: Nordmenn piratkopierer mindre enn søreuropeere - men mer enn svensker og dansker. Bilde: Colourbox
Leif Hamnes
12. mai 2009 - 15:37

I rapporten 2008 Piracy Study konkluderer analysebyrået IDC i dag at Norge nok en gang kommer dårligst ut blant de skandinaviske landene når det gjelder piratkopiering.

Les også:

Andelen piratkopiert PC-programvare i omløp i Norge har riktignok gått tilbake med ett prosentpoeng fra 29 prosent i 2007, til 28 prosent i fjor.

Like fullt troner vi øverst på pirat-toppen, foran både Sverige og Danmark, som begge ligger stabilt på 25 prosent.

Vi lar oss friste

– I disse usikre finanstider er det lett å falle for fristelsen å ta i bruk piratkopier. Da er det viktig å huske at bruk av ulisensiert programvare medfører en vesentlig sikkerhetsrisiko, som kan ramme både deg selv, kunder og samarbeidspartnere, uttaler advokat Thor B. Mosaker, talsmann for BSA Norge, som har bestilt IDC-rapporten.

Han minner også om at bruk av piratkopier ulovlig og har en strafferamme på inntil tre års fengsel – i tillegg til en eventuell økonomisk smell.

– Det gir ikke bare en negativ innvirkning på programvareindustriens omsetning og konkurransevilkår. IDC-rapporten Piracy Impact Study fra januar 2008 viser også at mindre bruk av piratkopier vil kunne gi økt sysselsetting og globale økonomiske gevinster, fortsetter Mosaker.Bedring å spore

I Norge er riktignok andelen ulovlig kopiert PC-programvare gradvis redusert siden undersøkelsen ble gjennomført første gang i 2003.

Det gjelder også for de fleste landene i undersøkelsen, som viser en svak nedgang i andel piratkopier sammenlignet med 2007. Bare 15 prosent av landene ser at andelen øker.

Sammenlignet med Hellas, Kypros og Italia, alle med en piratandel på rundt 50 prosent, er imidlertid vi nordboere blant de snilleste i klassen.

Sammen med Benelux-landene er Norden de mest lovlydige, med vår rundt 25 prosents andel piratkopiert programvare.Pc-ene blir eldre

Finanskrisen, som fra før gis skylden for det aller meste, vil få sin negative innvirkning også her, mener John Gantz, Chief Research Officer i IDC.

– Forbrukere som har mindre penger å rutte med vil beholde sine gamle PC-er lenger. Dette kan øke andel piratkopier i bruk, ettersom eldre PC-er oftere inneholder ulisensiert programvare, sier Gantz.

Mottrekket er, ifølge Gantz, løsninger for Software Asset Management (SAM).

– Hvordan dette slår ut i realiteten vil vi ikke se før pirattallene innhentes i 2009, sier Gantz.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.