KLIMA

– Norge er for dårlig på skredvarsling

NYANSER: I Norge får vi vite det når skredfaren er meget stor. Men dødsulykkene skjer når det er lumske forhold nede i snødekket - ikke overhengende stor rasfare.
NYANSER: I Norge får vi vite det når skredfaren er meget stor. Men dødsulykkene skjer når det er lumske forhold nede i snødekket - ikke overhengende stor rasfare. Bilde: Scanpix

Norsk skredekspert mener de norske skredvarslene er altfor dårlige, og ber myndighetene få på plass varsling på linje med alpelandene og USA.

Langt bak de andre

– Varslingen er ikke god nok, og den er ikke på samme nivå som den er i for eksempel alpelandene eller i Nord-Amerika, sier skredekspert Kjell Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NRK.

180 personer har mistet livet i snøskred i Norge siden 1972.

I dag er det Meteorologisk institutt som melder om skredfare her i landet, men de melder bare ifra når skredfaren er «stor» eller «meget stor».

Til lite hjelp

Brattlien mener de norske varslene er lite til hjelp når man skal ut på tur.

– De fleste som mister livet i snøskred, omkommer ikke når det er opplagt farlige forhold, slik det er nå på Nordvestlandet. Dødsulykkene skjer det er lumske forhold nede i snødekket og fint vær. Derfor er det helt nødvendig at vi beskriver graden av skredfare riktig, også når det ikke er stor skredfare, sier han.

Ikke aktuelt

Direktør Anne Britt Leifseth i Norges vassdrags- og energidirektorats skred- og vassdragsavdeling er enig i at varslingen er for dårlig, men et nasjonalt varslingssenter på linje med det som finnes i alpelandene er foreløpig ikke aktuelt.

– Vi ser at det kan være behov for å få til et varsel som også kan dekke alle faregrader, ikke bare «stor» og «meget stor», sier Leifseth. (©NTB)

Les mer om: