PRODUKSJON

Norge en robot-sinke

31. aug. 2001 - 07:25

– På dette område er Norge et annerledesland, konstaterer Jan Enderud i Robia AS, Hokksund. Han har lang erfaring innen automatisering, ikke minst implementering av robotsystemer.

– En grunn kan være industristrukturen. Vi har mange småbedrifter med særpreg, som lager mange produkter på spesielle måter.

Samarbeid og standardisering

Industrien har ikke våget å satse tilstrekkelig. Enderud etterlyser produksjonssamarbeid, variantbegrensning og økt standardisering, samt djervere satsing på området.

– Det vil avgjort øke konkurranseevnen. Både produktspekter og markedsføring må struktureres slik at det bedre legges til rette for mer bruk av robotteknologi og økt grad av automatisering.

Mangler lokomotiver

Relativt høye lønninger på norske verkstedgulv har satt noe fart i robotiseringen. Enkelte store, norske bedrifter og relativt få mindre har gjennomført automatiseringstiltak med blant annet bruk av roboter, men de er i mindretall.

– Norge har ikke lokomotivene som andre land har. For eksempel er bruk av robotteknologi i bilindustrien meget utbredt. Underleverandører i Norge med jevnlige leveranser til bilindustri er relativt høyt automatiserte også i vårt land.

Enderud mener at leverandørene av robotiseringsutstyr har informert og stadig informerer om hvilke muligheter slikt utstyr byr på til besparelser og forbedring av miljøet i produksjonssonen.

Les mer om saken i TU nr. 31, som kommer på nett og papir 6. september.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.