INDUSTRI

- Norge, en bananrepublikk

UFORSTÅELIG: JSF er et dårlig valg for Norge, ifølge redaktør Robert Hewson i flytidsskriftet Jane's.
UFORSTÅELIG: JSF er et dårlig valg for Norge, ifølge redaktør Robert Hewson i flytidsskriftet Jane's. Bilde: Lockheed Martin
Jannicke Nilsen
1. des. 2008 - 08:26

Den erfarne flyindustri-skribenten Robert Hewson mener kampflykjøpet til regjeringen får Norge til å minne litt om en bananrepublikk.

Han tror verken pris eller leveringstidspunkt som Lockheed Martin opererer med i dag, vil stemme overens med virkeligheten.

Forstår ikke valget

- Jeg forstår det ikke. Hele verden ser på dere, alle trodde at Norge gikk metodisk til verks. Men så har dere landet på en pris som ikke eksisterer, og en kapabilitet som ingen kan bevise finnes. Det ser ut som om alle analyseverktøy ble kastet ut av vinduet de siste 48 timene før valget. Det er trist for Norge og et flyvåpen som nytet så stor respekt ute, sier Hewson til Aftenposten.

Feil pris

Hewson er redaktør for millitærtidsskriftet Jane's og har skrevet om flyindustrien i 15 år.

USA har, i motsetning til Sverige, garantert for prisen, men Hewson mener JSF' historie taler for at dagens pris likevel ikke blir sluttprisen.

Flyet er forsinket og budsjettene overskredet. Han tror den oppgitte prisen ikke inneholder reservedeler, våpen, logistikk, trening og vedlikehold.

Varsler forsinkelser

Hewson viser også til at mens Gripen er i bruk i luften, har JSF såvidt forlatt tegnebordet.

- Alt er nytt ved JSF. Hvis alt virker når det er ferdig, vil det være veldig imponerende. 100 års erfaring ved flyindustrien har aldri opplevd maken. Flyene har alltid blitt dyrere og forsinket, sier Hewson til avisen, som også tidligere tidligere har snakket varmt om svenske Gripen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.