IT

Norge deltar på Europas hittil største cybersikkerhetsøvelse

Over 600 aktører er med.

I Cyber Europe 2014 må Nasjonal Sikkerhetsmyndighet løse mange ulike sikkerhetshendelser, som etterligner virkelige angrep forbundet med politiske kriser.
I Cyber Europe 2014 må Nasjonal Sikkerhetsmyndighet løse mange ulike sikkerhetshendelser, som etterligner virkelige angrep forbundet med politiske kriser. Bilde: NTB scanpix
28. apr. 2014 - 10:48

I dag gjennomføres Europas hittil største cybersikkerhetsøvelse, CE2014. Øvelsen er i regi av Enisa, EU-byrået for nettverk og informasjonssikkerhet. Fra Norge deltar Nasjonal Sikkerhetsmyndighet på øvelsen.

Både offentlige og private aktører deltar. Underveis må deltagerne løse mange ulike sikkerhetshendelser som etterligner virkelige angrep forbundet med politiske kriser.

Les også: – Vi har et lite vindu til å handle før det er slutt på personvernet

Første fase

Arne Asplem er seksjonssjef for teknisk analyse og informasjonsdeling ved Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, og forteller at de har fått et sett med 16 oppgaver som skal løses.

– Vi har fått et sett med oppgaver innenfor ulike fagfelt – nettverksanalyse, skadevarevareanalyse, og forensiske oppgaver – undersøkelse av disk og minne.

Han forteller at den første fasen av øvelsen er rent teknisk. Senere i år skal taktiske, strategiske og politiske aspekter ved nettsikkerhet prøves. Da vil også operasjonssenteret hos Nasjonal Sikkerhetsmyndighet være med på øvelsen.

Les også: Netthandel-svindelen av norske bankkunder øker kraftig

Høyt nivå

Asplem mener fagmiljøet hos Nsm har et høyt nivå, og er godt skikket til å løse utfordringene de får.

– Det er alltid spennende å bli utfordra på tekniske oppgaver. Noen er lette, noen har medium vanskelighetsgrad, noen er vanskelige. Man kan velge hvilke oppgavesett man vil løse, vi ser for oss at vi skal ta alle. Vi mener at vi har et veldig høyt nivå på både operasjonssenteret og analytikerne.

Massivt dataangrep mot Nato

Les også:  

– Realistisk øvelse

Øvelsen arrangeres av Enisa hvert andre år, og er et samarbeid mellom EU-land. og EFTA-land. Siden sist gang har øvelsen vokst betraktelig i omfang, ifølge Enisa.

– Hendelsene i Cyber Europe 2014 er veldig realistiske, og etterligner uro og politisk krise på et pan-Europeisk nivå, som forstyrrer tjenester for millioner at innbygger i Europa, sier Enisa-sjef Udo Helmbercht i en pressemelding.

– Cyber Europe 2014 representerer en stor milepæl i arbeidet med å styrke samarbeid, beredskap og respons i hele Europa. Dette øker motstandskraften i Europas kritiske informasjonsstrukturer, sier Helmbrecht.

Les også:

Tyver, taxi-sjåfører og bluetooth-sendere

«404 - side ikke funnet». Det kan snart bli historie  

Privatpersoner blokkerer mobilnettet med GSM-repeatere  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.