KLIMA

Norge brukte 15,5 milliarder kroner på klimafinansiering i 2022

I fjor lå Norges klimafinansiering på 15,5 milliarder kroner. Det er et resultat av blant annet mobilisering av privat kapital. 

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar på det afrikanske klimatoppmøtet i Kenya. Møtet varer fra mandag til onsdag. I 2022 lå Norges klimafinansiering på 15,5 milliarder kroner.
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar på det afrikanske klimatoppmøtet i Kenya. Møtet varer fra mandag til onsdag. I 2022 lå Norges klimafinansiering på 15,5 milliarder kroner. Foto: Pontus Höök/NTB
5. sep. 2023 - 08:48

– Jeg er veldig glad for at klimabistanden vår bidrar til å utløse så store investeringer fra andre. Skal vi ha en sjanse til å nå klimamålet om å holde temperaturøkningen til 1,5 grad, må vi mobilisere investeringer fra privat sektor. Disse tallene viser at vår bistand leverer på dette, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

Tvinnereim deltar på det afrikanske klimatoppmøtet i Kenyas hovedstad Nairobi. Den afrikanske union er blant arrangørene.

En stor del av økningen i norsk klimafinansiering i 2022 kom gjennom Norfunds mobilisering av privat kapital. Privat kapital ble det også hentet fra Klimainvesteringsfondet hvor mer enn 5,6 millioner kroner ble mobilisert.

Fornybar energi

Målet med Klimainvesteringsfondet er å bidra til å redusere eller unngå klimagassutslipp ved å investere i fornybar energi i utviklingsland.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ber alle EU-landene stille seg bak planene om en massiv satsing på forsvar.
Les også

EU-sjefens plan: 800 milliarder euro til forsvar

Norge forpliktet seg på klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 til å doble klimafinansieringen fra 7 milliarder kroner i 2020 til 14 milliarder kroner årlig innen utgangen av 2026.

– Tallene fra 2022 understreker viktigheten av samarbeidet mellom det private og det offentlige for at utviklingsland skal kunne bli med på innovasjonen og framskrittene som nå skjer i energisektoren, og ikke blir sittende igjen med en utdatert og kostbar fossil energisektor, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Puslete

– Dette er et viktig signal å komme med til FNs klimaforhandlinger senere i år. Likevel viser det at regjeringens mål om å doble klimafinansieringen innen 2026 var alt for puslete, sier seniorrådgiver Håkon Grindheim i Kirkens Nødhjelp.

Han mener regjeringen nå må øke dette målet betraktelig for de kommende årene.

– Dårlig nytt for verdenshandelen og norsk næringsliv, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO om Trumps varslede toll på stål og aluminium.
Les også

Norge kan bli hardt rammet av EU-svar på amerikansk metalltoll

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.