OLJE OG GASS

– Norge avhengig av Russland

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener Norge og Russland er gjensidig avhengige av hverandre for å overbevise Europa om at gass er en pålitelig energikilde.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener Norge og Russland er gjensidig avhengige av hverandre for å overbevise Europa om at gass er en pålitelig energikilde. Bilde: Scanpix
22. apr. 2009 - 15:45

De store gassnasjonene Norge og Russland har ifølge olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sterke felles interesser i å sikre Europa stabile gassleveranser.

– Da det tidligere i vinter igjen ble mye diskusjon rundt den russiske gassleveranser til Europa var det noen som forsøkte å si at det var bra for Norge. Det er jeg helt uenig i. Norge er tjent med at også Russland blir sett på som en stabil og sikker leverandør av gass, sier Riis-Johansen til NTB ved innledningen til et tre dager langt besøk i Moskva.

Stabilitet

Han understreker at det er plass til både Norge og Russland i et Europa som framover har nesten umettelige gassbehov.

– For oss som gasseksportører er det viktig at gass blir sett på som en trygg og viktig energikilde. Mitt budskap her i Moskva vil være at Norge og Russland i veldig stor grad er avhengige av hverandre, og at det er viktig at europeerne ser på gass som noe trygt og stabilt, sier Riis Johansen.

I Moskva skal han torsdag møte den mektige natur- og ressursministeren Jirij Trutnev og fredag sin kollega energiminister Sergej Sjmatko.

Både Stockman-utbyggingen og energiuroen i kjølvannet av den internasjonale finanskrisen blir viktige samtaletema.

Stockman-oppdatering

– Det er ekstra viktig nå å få innblikk i hva russerne tenker og gjør i forvaltningen av sine store olje- og gassressurser. Vi har behov for å snakke sammen om hvilke vurderinger vi gjør som store gasseksportører. Det er også viktig for meg å få konkrete vurderinger av hvor Stokman-prosjektet står, og hvordan man ser for seg de ulike utbyggingsfasene, sier Riis-Johansen.

Foran ministermøtene har den norsk-russiske energiarbeidsgruppen diskutert energiøkonomisering.

Her ønsker russerne å lytte til norske erfaringer, blant annet hvordan det statlige foretaket Enova har blitt regjeringens viktigste verktøy i arbeidet med å legge om energibruk og energiproduksjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.