KRAFT

Norge 40 år bak Sverige

Espen Leirset
24. jan. 2007 - 07:00

En av Europas ledende fagfolk på fjernvarme, Sven Werner fra FVB Sverige, konstaterer at Norge er på samme nivå som Sverige var på 1960-tallet innen fjernvarme og bioenergi.

Da startet Sverige sin massive satsing på bioenergi, en satsing som gikk parallelt med at Norge ble oljenasjon og aldri fattet særlig interesse for bioenergi.Bunnivå

Det har ført til at vi i dag er på europeisk bunnivå når det gjelder utnyttelse av bioenergi og fjernvarme som oppvarmingskilde for boliger.

Statsråd Odd Roger Enoksen måtte etter Werners foredrag på en Enova-konferanse i Trondheim i går bare innrømme at Norges satsing ligger over 40 år bak svenskene.

Sverige bruker årlig milliardsummer for at familier og bedrifter skal bytte ut panelovnen med vannbåren varme.1,1 mrd. på bio

Under konferansen spurte næringspolitisk rådgiver Kari Asheim i Norsk Bioenergiforening om Enoksen ville vurdere å øke denne støtten i Norge, men Enoksen svarte ikke konkret på dette spørsmålet.

Enoksen viste i stedet til regjeringens generelle satsing på bioenergi, som i 2006 var på 700 millioner kroner. Enoksen vil øke dette beløpet til 1,1 milliard kroner i resten av regjeringsperioden. Han vil dessuten at alle offentlige bygg over 500 kvadratmeter skal utstyres med vannbåren varme.Optimist

Selv om Enoksen måtte erkjenne at Norge ligger tiår bak Sveriges satsing, uttrykte han solid optimisme for at regjeringens fokus på bioenergi denne gang skal bære frukter.

Det langsiktige målet er at 30 TWh energi skal komme fra fornybare energikilder innen 2016.

I fjor kom kun sju TWh energi fra slike kilder. Ifølge Norsk Bioenergiforening kan 30 TWh dekke hele det norske oppvarmingsbehovet, og løse problemet med ”kraftkrise” så fort vinteren kommer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.