OLJE OG GASS

Nordsjø-plattform evakuert etter gasslekkasje

Gassutblåsningen fra Elgin-plattformen er fortsatt ikke under kontroll.

Elgin. Total brønnhodeplattform britisk sokkel
Elgin. Total brønnhodeplattform britisk sokkel Bilde: Total
27. mars 2012 - 08:04

En plattform i Nordsjøen er omkranset av en gassky etter en lekkasje, som førte til evakuering av over 230 arbeidere. Situasjonen er dramatisk, mener Bellona.

– Dette er alvorlig. De har ikke kontroll, sier rådgiver Sigurd Enge i miljøorganisasjonen.

Lekkasjen startet søndag ved olje- og gassplattformen Elgin Well Head i Elgin- og Franklin-feltene, som har franske Total som operatør.

Total om Elgin: Et inferno i jordens indre 

Problembrønn

Plattformen ligger om lag 240 kilometer fra Aberdeen på østkysten av Skottland.

– Folk 11 kilometer unna kan se en gassky som kommer fra Total-riggen, sier Jake Molloy, som er leder for olje- og gassarbeidere i fagforeningen RMT.

– Brønnen som det er snakk om, har skapt problemer for Total en god stund. Det ble besluttet å stenge den av, men så begynte det å utvikle seg en hendelse i helgen, sier han videre til nyhetsbyrået Reuters.

– Ingeniører har fortalt meg at det er nesten sikkert at gassen lekker direkte ut fra brønnen gjennom rørene, sier Molloy.

1200003306.jpg

– Dramatisk

Ifølge Enge i Bellona har det trolig skjedd noe dramatisk som har satt begge plattformens utblåsningsbarrierer (BOP) ut av spill.

– Gasslekkasjen er i seg selv en risiko, rett og slett fordi gassen er så brannfarlig, sier han til NTB. Flesteparten av de 238 ansatte på plattformen ble evakuert så snart lekkasjen ble oppdaget, mens 19 personer ble igjen. Etter hvert ble også de gjenværende 19 evakuert, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hovedredningssentralen Sør-Norge videreformidlet kontakt mellom britisk sektor og Ekofisk søndag. Ekofisk sendte ut helikoptre og hjalp til med evakueringen fra plattformen, opplyser hovedredningssentralen til NTB.

Total ansvarlig

Årsaken til gasslekkasjen er ikke kjent. Total ønsket mandag kveld ikke å gi noen umiddelbar kommentar om situasjonen.

Det er operatøren som har ansvaret for hovedberedskapen ved fare for akutt forurensing.

Kystverket har ikke fått noen anmodning om å bistå britiske myndigheter i Nordsjøen.

– Ettersom dette skjedde på britisk sektor er det britiske myndigheter som styrer dette. De har ikke bedt om noe assistanse fra oss, så vi har ikke foretatt oss noe aktivt utover det at vi følger med, sier kommunikasjonsdirektør Solveig Moe Frøland i Kystverket til NTB.

Eksplosjonsekspert: Kan brenne lenge

– Kan ta måneder

Ifølge Jake Molloy er det kun én måte å få bukt med lekkasjen på, nemlig å bore en reservebrønn som kan ta av for trykket.

– Men dette vil trolig ta flere måneder og koste store summer. I mellomtiden kan mye gass bli sluppet ut i atmosfæren, sier en britisk ingeniør.

Elgin Well Head-plattformen kan produsere opptil 175.000 fat olje og 15,5 millioner kubikkmeter gass om dagen, ifølge Total.

Britiske gasspriser steg med nesten 9 prosent dagen etter at ulykken ble kjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.