KRAFT

Nordmenn vil ha mer vannkraft

REN ENERGI: Norge er i en heldig situasjon. Nesten all elektrisitet kommer fra vannkraft, ren og fornybar energi.
REN ENERGI: Norge er i en heldig situasjon. Nesten all elektrisitet kommer fra vannkraft, ren og fornybar energi. Bilde: Wiki Commons
Stein Jarle Olsen
3. juni 2009 - 07:23

74 prosent, altså nesten 3 av 4, er positive eller svært positive til utbygging av vannkraft i hjemkommunen, viser en undersøkelse utført av Norstat på bestilling fra vindkraftselskapet SAE Vind, gjengitt i Aftenposten.

20 prosent svarer at de er negative eller svært negative, mens 5 prosent ikke vet.

Økte inngrep

Nesten like mange er også villige til å godta økte inngrep i naturen for å bygge ut mer vannkraft. Totalt 69 prosent sier seg helt eller delvis enig i den påstanden.

Her er det imidlertid noen flere som er imot, med 29 prosent.

67 prosent mener at klimakrisen krever økt satsing på vannkraft.

Vindkraft-ja

Undersøkelsen, som er gjennomført ved 4000 telefonintervjuer, avslører også at nordmenn flest er ganske positive til vindkraft.

Hele fire av fem vil ha mer satsing på vindmøller, mens to av tre vil ha det i hjemkommunen.

– Men mer utbygging krever støtteordninger. Dessverre har Norge blant de dårligste ordningene i Europa. Å få konsesjon til å bygge er en for tidkrevende og kompleks prosess, sier administrerende direktør Anders Gaudestad i SAE Vind til Aftenposten.

På linje

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen sier at Enova har fått betydelig økte bevilgninger og at arbeidet derfor burde vært kommet lenger.

Han mener likevel undersøkelsen viser at regjeringen er på linje med folket.

– Det er dette jeg også sier når jeg reiser rundt. Men også jeg synes at vindkraftutbyggingen går for tregt. Derfor har NVE fått tilført betydelig mer midler for å få raskere behandling av konsesjonssøknader, sier statsråden.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.