Nordmenn vant brukonkurranse i Sverige

Nuno arkitektur og Degree of Freedom er kåret til vinner av arkitektur- og ingeniørkonkurransen om ny åpningsbar gang- og sykkelbru over havnen i Norrtälje

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
27. juni 2016 - 11:07

-Norrtälje kommun har høye ambisjoner for brua, og da er det ekstra spennende å få jobbe videre med dette prosjektet, sier Peter Aasen, partner i Nuno arkitektur.

-Oppdragsgiveren ønsket et landemerke, og derfor er det spesielt gøy at de etter å ha vurdert de fire forslagene i finalen valgte vårt, som er uten overliggende, synlige konstruksjoner. Brua er utformet som et tredje byrom, en ”møteplass over vannet”, og vil være et landemerke i overført betydning.

 

Stolt og glad

-Jeg er virklig stolt over at vi vant denne konkurransen. Vi konkurrerte mot eliten av brudesignere fra Sverige, Danmark og Storbritannia. Norrtälje Hamn skal utvikles, og i løpet av de neste 10-15 årene skal det bygges 2000 boenheter, og det er en ære å få designe og prosjektere en så viktig del som gang- og sykkelbrua er for området, sier Gaute Mo, partner i Degree of Freedom.

Brua vil være en identititesbygger for området, i tillegg til å ha viktige funksjoner.

 

Enkel både i bygging og i drift

Brua vil være et positivt bidrag i bybildet; både visuelt og opplevelsesmessig. Ei bru med et nett, moderne og elegant uttrykk som både inviterer til å krysse brua og til å oppholde seg i elverommet. Brua utformet med utgangspunkt i en konstruktiv logikk og med ambisjon om et arkitektonisk utrykk av høy kvalitet, samtidig som åpningsmekanismen skal være enkel både i bygging og i drift.

Svingbrua er en stålkassebru i fire spenn og med en total lenge på 74 meter. Det er de to midtre spennene som roterer og lar båttrafikk passere.

 

"Genial i sin enkelhet"

Juryuttalelsen avslutter: ” Broen tilpasser seg godt til stedet og skaper i samspill med de eksisterende bruene i byen et tydelig innrammet elverom og havnebasseng . Forslaget forholder seg overbevisende til både det nye og det gamle Norrtälje . Med sin sinnrike måte å kombinere retninger og utsikt langs veien tilbys en rik og variert promenade der byen møter skjærgården i en samlet form. Den er helt enkelt genial i sin enkelhet.”

 Brua er planlagt å stå ferdig om to år, i juni 2018.

 

Spesialister på bruer

Nuno arkitektur er et  arkitektkontor i Oslo med spesialkompetanse på intelligent brudesign. Kontorets prosjektportefølje består av svømmehaller, næring, undervisningsbygg og boliger. Kontoret består uten unntak av engasjerte arkitekter som har ambisjoner om å tegne omgivelser som kan assosieres med gode opplevelser.

Degree of Freedom har kontor i Oslo, Valencia og Gdansk, og er et rådgivende ingeniørfirma innen bygge- og anleggsteknikk. Kjernen av ingeniører og tekniske tegnere jobbet tidligere hos Santiago Calatrava, og selskapet driver både med brudesign og -prosjektering, og prosjektering av bygg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.