ENERGI

Nordmenn sikrer kjernekraft

27. jan. 2003 - 07:53

En lite kjent Veritasdatter, DNV Nuclear Technology AB i Stockholm, har bragt det norske sertifiseringsselskapet i nærkontakt med kjernekraftindustrien i øst.

Selskapet har tretti ansatte, mange fra tidligere kjernekraftinstanser i Sverige.

Oppdragene går ut på å sjekke at vedlikehold og design, fabrikasjon og installasjon av nye komponenter utføres i henhold til planer og forskrifter.

- Jobben blir enda viktigere og enda mer spennende ved at de svenske verkene i lys av den nordiske kraftsituasjonen faktisk vurderer å øke sin levetid. Det er også interessant at finnene har besluttet å bygge sitt femte anlegg, sier sjefen, den erfarne Veritas-sivilingeniør Øivin Lorentzen.

Millionoppdrag

Selskapet selger i øyeblikket tjenester for rundt 40 mill. kr årlig og er inne i de svenske kjernekraftverkene Forsmark, Barsebäck, Oskarshamn og Ringhals. Dessuten sjekker de kontrollen av materiell som underleverandører leverer til kjernekraftverkene. Videre jobber de sammen med andre teknologiinstanser i baltiske prosjekter og deltar i flere IAEA-prosjekter (International Atomic Energy Agency, under FN).

Ifølge Lorentzen baseres alle jobber uansett hvor "eksotiske" de måtte virke, på "risk assessment"-prinsippet som har vært nedfelt i Veritas siden starten i 1864: Forviss deg om at det system du skal godkjenne er basert på gode, velprøvde tekniske prinsipper; at konstruksjonene er slik uttenkt, tegnet og planlagt at de kan bygges uten misforståelser; sjekk at jobben er forsvarlig gjort og sørg for å følge opp hvordan konstruksjonene brukes og vedlikeholdes.

DNV Nuclear sørger i sin rolle som akkreditert kontrollorgan for uavhengig gransking av planer for inspeksjon og testing ved planlagt vedlikehold. Dessuten følger de opp det fysiske vedlikeholdsarbeidet. Hele tiden er målet å forhindre driftsavbrudd og skader. Problemområdene selskapet arbeider mest med er ifølge Lorentzen korrosjon, utmatting og underdimensjonering.

Vedlikehold livsviktig

Kjernekraftverkene er av typen BWR som koker vannet direkte ved reaktorkjernen, eller av typen PWR som lar reaktoren koke trykksatt vann - trykket hindrer dampdannelse - og kjører dette gjennom varmevekslere der sekundærvann kokes til damp som driver turbinene. Begge typer kalles lettvannsreaktorer og begge krever nitid oppbygging og vedlikehold.

På grunn av de store termiske, kjemiske og mekaniske påkjenningene i anlegget må det utarbeides detaljerte, tredobbelt sikrede forskrifter om drift og vedlikehold: Feil skal ikke inntreffe; om feil inntreffer skal skaden være begrenset; større feil/havarier må ikke nå ut til omverdenen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.