KRAFT

Nordmenn mindre klimabevisste

UBEKYMRET ELLER BEVISSTE? Nordmenn har det for godt og bekymrer seg ikke, tror Accenture Norges Nils Øveraas. - Ikke så enkelt, mener Sintefs forskningssjef Petter Støa.
UBEKYMRET ELLER BEVISSTE? Nordmenn har det for godt og bekymrer seg ikke, tror Accenture Norges Nils Øveraas. - Ikke så enkelt, mener Sintefs forskningssjef Petter Støa. Bilde: Kallestad, Gorm
Jannicke Nilsen
14. des. 2007 - 13:59

Norske medier skriver side opp og ned om klimaspørsmålet.

Men nordmenn scorer ikke høyt på klimabevisstheten i forhold til andre land i en verdensomspennende undersøkelse.

Drøyt 7500 personer i 17 land er spurt om oppfatninger av klimaspørsmålet og i hvilken grad forbrukere tar hensyn til klima ved valg av energileverandør. De som har svart bor i Nord-Amerika, Europa og Asia.

Danskene mest villige

Hele 89 prosent av de spurte sier de vil bytte til strømleverandører som tilbyr produkter og tjenester som bidrar til å redusere klimagassutslippene. Nesten to av tre (64 prosent) er villige til å betale mer for klimavennlige energiløsninger.

Villigheten er ikke like stor blant nordmenn. Mens 54 prosent av de norske som ble spurt kan tenke seg å betale mer, sier bare 42 prosent av norske forbrukere at de er villige til å bytte energileverandør - hvis den leverandøren de bruker i dag ikke gjennomfører klimatiltak.

Til sammenligning scorer svenskene 67 prosent og danskene 60 prosent. Snittet i undersøkelsen er 54 prosent.

- Har det godt

- Vi nordmenn har det godt for tiden. Det er kanskje derfor det ikke er flere som bekymrer seg. Internasjonalt ser vi derimot at stadig flere forbrukere velger klimavennlig. Vi vil derfor advare norske bedrifter mot å bli hengende etter i klimasaken, sier Nils Øveraas, administrerende direktør i Accenture Norge, som står bak undersøkelsen.

Men er det så enkelt som at nordmenn ikke er bevisst på eget klimaregnskap i strømforbruket? Det tror ikke forskningssjef Petter Støa ved Sintef Energiforskning.

Reflekterte?

- Undersøkelsen bekymrer meg litt. Men det er ikke sikkert tallene viser at vi er mindre opptatt av å gjøre miljøvennlige valg enn andre. En mulig forklaring kan være det faktum at vi får 99 prosent av vår strøm fra miljøvennlig vannkraft.

Støa mener resultatene i undersøkelsen tvert i mot kan bety at nordmenn har et reflektert og innsiktsfullt forhold til energityper, og den jevne nordmann heller velger å rette innsatsen for miljøet på energisparing i hjemmet og gjennom valg av transportmetoder.

At folk i andre land, som får energiforsyning fra blant annet kullkraft og atomkraft, er mer villige enn oss til å skifte til en miljøvennlig strømleverandør, virker helt naturlig, mener Støa.

Ikke relevant

- Svensker, finner og tyskere har en energimix som gjør at de har en faktisk beveggrunn for å velge en strømleverandør som gjennomfører klimatiltak. Dette er ikke relevant for nordmenn, sier Gjøa.

Likevel er ikke nordmenn like bekymret for klimaendringer som andre steder i verden viser undersøkelsen.

Mindre bekymret

Hele 85 prosent av de spurte i undersøkelsen er bekymret over klimaendringene, toppet av Kina, Brasil og India, hvor hele 97 prosent er bekymret.

Minst bekymret er folk i Norden. I Norge er bare 59 prosent av befolkningen bekymret, selv om 65 prosent av oss tror klimaendringene vil påvirke oss.

71 prosent i undersøkelsen mener forøvrig at de selv vil bidra til å gjøre en forskjell gjennom egne valg og handlinger, og ikke bare forvente at politikere og næringsliv skal gjøre en innsats.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.