KRAFT

Nordmann selger seg for 80 milliarder

Stein Jarle Olsen
23. feb. 2009 - 14:20

Den svenske energigiganten Vattenfall kjøper det nederlandske energiselskapet Nuon for 8,5 milliarder euro, rundt regnet 80 milliarder norske kroner.

Miljøvennlig

Nuon har ni store vindparker i Nederland, seks gasskraftverk, to vannkraftverk to kullkraftverk og et varmekraftverk drevet på biomasse.

I 2008 omsatte selskapet for 6,1 milliarder euro og hadde et nettooverskudd på 765 millioner euro.

Omsetningen er noe mer enn hva Vattenfall omsetter for i Norden, men langt lavere enn konsernets totale omsetning i Norden, Tyskland og Polen, som er på rundt 130 milliarder kroner.

Nordmann som sjef

Nuon ledes av nordmannen Øystein Løseth, som tidligere har sittet i ledelsen til Statkraft.

– Til sammen har Vattenfall og Nuon tilstrekkelig kapasitet til å fortsette å levere driftssikker, prisverdig og ren energi. Jeg er veldig glad for å kunne konstatere at Nuon i Vattenfall har funnet en samarbeidspartner som gjør det mulig for oss å fullføre vår strategi og oppnå våre mål, sier Løseth i en pressemelding.

Han beskriver det svenske energiselskapet som en ledende opinionsbygger i miljødebatten.

– Vårt samarbeid kommer til å fremme Nuons investeringsprogram for ny og renere produksjon og innovativ energiteknikk, sier Løseth.

Viktig vind

Investeringer i selskapenes vindparker kommer til å bli et viktig satsingsområde, blant annet Nuons Egmond aan Zee-park og Vattenfalls Lillgrund og Kentish Flats.

Det skal bidra til at selskapene når sine mål om å produsere 15 TWh vindkraft i 2015.

– Nuons høyt ansette kompetanse på fornybar energi og ren energiteknikk utgjør et veldig verdifullt komplement til vår eksisterende europeiske virksomhet. Med våre sammenslåtte ressurser blir vi en konkurransedyktig markedsaktør, sier administrerende direktør Lars Josefsson i Vattenfall.

Beholder navnet

Foreløpig er planen at Nuon beholder navnet og virket i Benelux-landene i minst fire år til.

Oppkjøpet krever godkjenning fra 80 % av Nuons aksjeeiere, og om det går i boks, kommer oppkjøpet gjennomføres i løpet av andre kvartal 2009.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.