KLIMA

Nordlysshow for søringene

To kraftige smell på solen søndag sendte en bølge av varm gass mot jorden og forårsaket nordlys i Sør-Norge natt til onsdag. Dette bildet er tatt på en topp lengst nord i Nordmarka, rundt 600 meter over havet.
To kraftige smell på solen søndag sendte en bølge av varm gass mot jorden og forårsaket nordlys i Sør-Norge natt til onsdag. Dette bildet er tatt på en topp lengst nord i Nordmarka, rundt 600 meter over havet. Bilde: Scanpix
4. aug. 2010 - 13:32

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at nordlyset begynte med hurtige, lysende bølger som for over himmelen med kolossal fart.

Sky av varm gass

– Hver bølge varte bare ett til to sekunder. Senere kom et roligere, men mer intenst nordlys. Tatt i betraktning at himmelen ikke var helt mørk, var nordlyset temmelig kraftig, sier Ødegaard.

Nordlyset var ifølge Ødegaard, som overvar begivenheten fra en topp i Nordmarka i Oslo, sterkest i totiden.

Nordlysfenomenet er forårsaket av et utbrudd på sola søndag, som sendte en sky av varm gass mot jorden. Gassen nådde jorden tirsdag kveld, og utløste det Ødegaard kaller en «romstorm». Nordlyset var synlig fra Sør-Norge og deler av Danmark og Tyskland. Eksplosjonen søndag kommer etter den roligste perioden på sola de siste 100 årene.

FOTO: Scanpix Trym Norman Sannes

Våkner fra "dvale"

– De siste fire årene har det vært svært liten aktivitet på sola. Denne ukens begivenheter viser at sola for alvor er i ferd med å våkne av «dvalen», sier Ødegaard.

For dem som ikke holdt seg våkne den sjeldne sommernatten, finnes det håp om å se nordlys i sør også natt til torsdag.

– Siden utbruddet på sola var så komplekst, er det usikkert om vi også får nordlys natt til torsdag, men det kan være mulig, sier astronom Ødegaard. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.