SAMFERDSEL

Nordisk kjempe

31. aug. 2001 - 14:12

Nera ASA og det danske selskapet Thrane & Thrane har inngått avtale om at Thrane & Thrane kjøper hele Neras virksomhet innen satellittkommunikasjon – Nera SatCom AS og Nera WBA Satellitt AS. Nera mottar som vederlag aksjer i Thrane & Thrane, tilsvarende en eierandel på 40 prosent i det sammenslåtte selskapet, samt DKK 235 millioner i form av kontantvederlag.

Gjennom denne etableringen blir Thrane & Thrane verdens ledende selskap innen satellittkommunikasjon, samtidig som Nera får frigjort ressurser til å forsterke selskapets posisjon innen bakkebasert trådløs kommunikasjon.

Større slagkraft

Avtalen bidrar til å forsterke det nordiske satellittkommunikasjonsmiljøets posisjon globalt. Det nye selskapet blir verdens største leverandør av utstyr for mobil satellittkommunikasjon, og med et sterkt kompetansemiljø rettet mot bredbånd via satellitt.

– Vi er meget tilfreds med å ha bidratt til å etablere en større og mer slagkraftig enhet innen satellittkommunikasjon til beste for våre kunder. Avtalen legger grunnlaget for en fremtidsrettet bedrift med mange muligheter for våre medarbeidere, sier Neras konsernsjef Bjørn Ove Skjeie.

Utfyller hverandre

Thrane & Thrane og Nera SatCom har sterke og kompletterende posisjoner innen mobil satellittkommunikasjon. Det sammenslåtte selskapet vil få en omsetning på ca 1,2 milliarder norske kroner og ha 580 ansatte, hvorav 255 medarbeidere innen forskning og utvikling.

Thrane & Thrane har inngått et samarbeid med Inmarsat om å utvikle utstyr for neste generasjons satellitter (Inmarsat-4), og Nera har inngått avtale med ShinSat om levering av utstyr for bredbånd via satellitt, samt utviklet DVB-RCS utstyr. Det nye selskapet vil, basert på disse programmene, satse på å bygge en videre posisjon innen bredbånd via satellitt.

Synergier

I tillegg til styrket markedsposisjon er det ventet at sammenslåingen vil bidra til synergier tilsvarende ca. 50 millioner norske kroner årlig. Det sammenslåtte selskapet vil dermed kunne oppnå betydelig bedre lønnsomhet.

I forbindelse med transaksjonen er det inngått en aksjonæravtale mellom de største nåværende aksjonærene i Thrane & Thrane, Lars og Per Thrane, og Nera ASA om valg av styre og reduksjon av eierinteresser i selskapet. I henhold til avtalen er Nera forpliktet til å redusere sine eierinteresser i selskapet til samme nivå som Lars og Per Thrane tilsammen (31 prosent), forutsatt tilfredsstillende markedsforhold.

Bakkebasert

Transaksjonen innebærer at Nera-gruppen operativt og strategisk nå vil fokusere trådløs, bakkebasert kommunikasjon. Gjennom å utvikle sterke posisjoner innen trådløs infrastruktur og trådløs aksess samt en global samordning av disse, skal selskapet bli ledende på trådløse løsninger fra svitsj til basestasjon i mobilnett og fra svitsj til husvegg i fastnett.

– Vi ser transaksjonen som en vinn-vinn avtale for partene. Vi får styrket vår finansielle handlefrihet og kan fortsette å styrke posisjonen innen forretningsområdene transmisjonsnett og trådløs bredbåndsaksess, samtidig som vi bidrar til å skape en betydelig sterkere enhet innen satellittkommunikasjon, sier Neras konsernsjef Bjørn Ove Skjeie. – Videre sikres Nera, gjennom eierandelen på 40 prosent i det sammenslåtte selskapet, en betydelig andel av verdiøkningspotensialet på satellittkommunikasjon.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.