IKT

Nordisk fiberring

7. juni 2001 - 17:21

Selskapet, som tidligere het EUnet, spesialiserer seg på internett-tjenester til næringslivet.

Den nordiske ringen er med sine 4500 km den lengste av KPNQwests EuroRings. – Det har kostet mer enn to milliarder kroner å koble Oslo og resten av Norge til Europa. Norge er en stor operasjon i KPNQwest-sammenheng. Vi er et teknisk avansert marked med mange bedrifter med behov for europeisk og global høyhastighetskommunikasjon, sier administrerende direktør Per Brose i KPNQwest Norge AS.

Disse europeiske fiberforbindelsene har en kapasitet på 100 terabit/s, eller sagt på en annen måte; fire megabit/s for hver eneste nordmann. Investeringene i Europa, som når nettet er ferdigstilt i løpet av året vil dekke 50 byer, beløper seg til hele 13 milliarder kroner.

KPNQwest Norge holder til i Schibsteds tidligere trykkerilokaler på Vollebekk. Her er det også gjort betydelige installasjonsarbeider. Bare reservebatteriene veier 87 tonn, batterikablene er 15 kilometer lange og veier 15 tonn, og på taket er plassert 15 tonn kjøleanlegg!

For å demonstrere nettets kapasitet viste KPNQwest i forbindelse av åpningen av den nordiske ringen en interaktiv høyoppløsning TV-overføring (HDTV) mellom Oslo og Stockholm. 540 Mbit/s krevde denne sendingen. Det tilsvarer 8750 ISDN-linjer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.