KRAFT

– Nord-Norge bør ha fem nettselskaper

STOR RISIKO: Små nettselskaper skaper usikkerhet for kraftutbyggerne, mener administrerende direktør Tor Arne Pedersen i Scanergy.
STOR RISIKO: Små nettselskaper skaper usikkerhet for kraftutbyggerne, mener administrerende direktør Tor Arne Pedersen i Scanergy. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
7. juni 2011 - 11:26

– Vi har 27 nettselskaper i Nord-Norge, det burde kanskje vært fem. Som vindkraftaktør er det veldig viktig at det lokale nettselskapet er robust og i stand til å ta den risikoen det innebærer å ha en stor produsent i nettet, sa Pedersen på Enova og Norges vassdrags- og energidirektorats årlige vindkraftseminar i Oslo i dag. Scanergy utvikler og bygger vann- og vindkraft i Skandinavia.

Les også: Energi Norge vil kapre KS-medlemmer

Frykter problemer

Pedersen, som selv er fra Nord-Norge, mente strukturelle endringer i de regionale og lokale nettselskapene er nødvendig for å fremme effektivitet og øke investeringsviljen.

– Man er lite lysten på å investere i et nett hvor man er usikker på hvorvidt nettaktøren er i stand til å stå på bena hvis noe galt skulle skje med nettet, sa han.

Les også: Slakter felles nettleie

Mange nettselskaper

Det er over 150 nettselskaper i Norge. Drøyt 50 av dem har kun mellom 1000 og 5000 kunder, mens kun 15 har 50.000 kunder eller mer, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

De små nettselskapene har høyere nettleie enn de store, men kan være viktige arbeidsplasser i små lokalsamfunn.

Les også: Risikerer innsidehandel med elsertifikater

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.