FORSVAR

Nord-Korea: Ny ubåt kan utstyres med atomvåpen

Nord-Korea har presentert en nyutviklet ubåt som kan utstyres med taktiske atomvåpen, melder landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

Kim Jong-un under en seremoni for feire lanseringen av Nord-Koreas nye ubåt onsdag.
Kim Jong-un under en seremoni for feire lanseringen av Nord-Koreas nye ubåt onsdag. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB
8. sep. 2023 - 07:19

Landets leder Kim Jong-un ledet avdukingsseremonien, som fant sted onsdag, meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA fredag.

Ubåten er ledd i et kontinuerlig arbeid som skal modernisere landets marine med atomvåpen, uttalte Kim under den konfetti- og ballong-pregede seremonien. Han lovet at flere fartøy i marinen, både ubåter og skip, skal utstyres med taktiske kjernefysiske våpen.

Torsdag inspiserte Kim ubåten idet den ble forberedt til et testdykk.

– Å bevæpne marinen med kjernefysiske våpen er en viktig oppgave, sa han.

Les også

Nord-Korea skal ha skutt opp rakett

Stor ubåtflåte

Ubåten har tilsynelatende ti utskytningsrør, hvorav fire er større enn de andre seks, noe som tyder på at de muligvis er lagd for missiler, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Denne ubåten, selv om den er kraftig modifisert, er basert på sovjetisk teknologi fra 1950-tallet og vil ha visse begrensninger. Likevel vil den tjene Nord-Koreas formål, sier Ankit Panda, en ekspert ved tankesmia Carnegie Endowment for International Peace.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un, nummer to til venstre, inspiserer den nye ubåten på et uspesifisert sted i landet onsdag. <i>Foto:  Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB</i>
Nord-Koreas leder Kim Jong-un, nummer to til venstre, inspiserer den nye ubåten på et uspesifisert sted i landet onsdag. Foto:  Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB

Nord-Korea har en stor flåte med dieseldrevne ubåter, men fra før er det kun én eksperimentell ubåt i flåten som skal være i stand til å skyte opp raketter.

Sør-Korea tviler

Sør-Koras gjenforeningsdepartement fordømte fredag lanseringen av ubåten. Kims handlinger gjør bare skade på nordkoreanernes liv og deres menneskerettigheter, sa en talsperson for departementet.

Samtidig er sørkoreanske militære tvilende til om ubåten vil fungere slik Nord-Korea hevder. «Det er tegn til villedning og overdrivelser», heter det i en uttalelse fra generalstaben.

Nord-Korea har de siste årene testet en rekke missiler som er lagd for utskyting fra ubåter. I teorien vil muligheten for å avfyre atomraketter fra ubåter styrke Nord-Koreas evne til avskrekking, siden dette åpner for gjengjeldelse dersom landet skulle bli rammet av et atomangrep på land.

Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.