NYHETER

Nor-Shipping bugnet av paneler og PC-baserte kontrollere

Marinegodkjent skal det selvsagt være.

Ny papirløs skriver fra Yokogava hos Leif Kølner Ingeniørfirma, som gjerne tar med en signatur eller andre krusseduller på skjermen.
Ny papirløs skriver fra Yokogava hos Leif Kølner Ingeniørfirma, som gjerne tar med en signatur eller andre krusseduller på skjermen.
13. juni 2013 - 12:40
Vis mer

Lillestrøm: Tilbudet av slikt utstyr vokser raskt. Det gjelder spesielt store og små skjermer og PC-baserte kontrollere, som også får drahjelp av den kjappe utviklingen innen forbrukerelektronikk.

Vifteløst, eller ikke

Det var hyggelig trøkk på utstillingen. De drøyt 1000 utstillerne fylte alle hallene til randen på Norges Varemesse, og det måtte et ekstra telt til for å huse alle sammen. Vi var først innom Autic. Selskapets Tron Saastad stilte med rykende ferske marinegodkjenninger for flere av selskapets egne panel-PC-er, døpt APPC.

- De aktuelle panel-PC-ene leveres i størrelser fra 8,4 til 24 tommer, sier han.

Det finnes også splittede versjoner, altså rene boks-PC-er eller skjermversjoner. Saastad trekker fram at maskinene har kraftige prosessor, for eksempel Intel Atom tokjernemaskin som snurrer på 2,13 GHz. Maskinene er vifteløse, men det er mulig å sette inn en vifte. Det kan være kjekt for tøff bruk eller for å gi elektronikken litt økt levealder, i hvertfall statistisk sett.

Marinert robusthet

Saastad viser oss også en annen stolthet, designerpaneler fra Exor, som blant annet har vektorgrafikk.

- Disse nykommerne på 7 og 15 tommer er godkjent for Ex sone 2, forteller han.

Også Beijer kjører tungt på paneler. Selskapet produserer sine egne skjermer, og igjen er det flere marinegodkjente nyheter. Per Willy Skar presenterer en liten sak på 7 tommer, Ix T7M, hvor T betyr terminal og M står for marine. Det skal også være en 15 tommer på gang. Skar forteller at storebroren også kommer i en ekstra robust utgave, såkalt ”rugged”, og det blir versjoner for Ex sone 2.

Industrielle nettbrett

Robuste løsninger, selvsagt marinegodkjent, var det også hos Data Respons. Vi så blant annet industriversjoner av nettbrett fra Winmate. Salgsdirektør Birger Sundet forklarer de kjører Windows operativsystem. 5,7-tommeren stiller med IP66, og skal ikke ta skade av en liten dusj.

Sundet viser også fram et industrielt nettbrett på 9,7-tommer. Deretter kommer en større sak fra Winmate, en 24-tommers, marinegodkjent panel-PC. Data Respons hadde også med seg kraftige, marinesertifiserte PC-er, Krypton 6300/6310. Her det kraftige Intel Core i7-prosessorer som gjelder, tre displayporter i full HD (high definition).

- Maskinene er i utgangspunktet vifteløse, men kan også leveres med vifte, forteller Sundet.

Selskapet hadde også med seg en nedsenket multi-I/O (MIO) i IP67. Kontrolleren tilbys med ulike konfigurasjon av signaler, inklusiv releutganger som kan drive flere hundre watt. Can-buss og Ethernet er også på plass.

10-15 ganger kraftigere

Vi fortsetter til Elektronix, som bygger egne marinegodkjente PC-er på Lysaker. Familien er døpt Enix, og kjører uten bevegelige deler. De kan leveres med SSD-minne (Solid State Drive) og er uten vifte. Det er varianter med Intel Core i5 og i7, og ulike byggehøyder (2U og 3U).

Hos Wago fikk vi en kikk på selskapets nye PLS-serie, PFC 200. Gunnar Svarttjernet forklarer at nykommerne er 10 til 15 ganger kraftigere enn selskapets storselgere i 750-serien. Toppmodellen i PFC 200 skilter med trippelkommunikasjon, for eksempel Modbus TCP (industrielt Ethernet), Can-buss og Profibus.

Styrer hydraulikkventiler

Svarttjernet trekker også fram nye moduler for nettopp 750-serien, blant annet en 8 kanals tellemodul som kun teller 24 millimeter i bredden og et nytt kommunikasjonskort for Profinet IRT, den råeste varianten av Profinet.

- Med det nye kortet kan våre maskiner for eksempel kjøre MRP (Media Redundancy Protocol, journ. anm.) på Profinet, sier Svarttjernet.

Men det virker som han har langt større forventninger til en flunkende ny modul for direkte styring av hydrauliske proporsjonalventiler. Den har to kanaler.

Mega-modulariet

Beckhoff var også på plass. Ett av trekkplastrene var selskapets innebygde kontroller, CX2000-serien. Einar Bråthen fortalte at nykommeren er basert utvidet modularitet.

- Kontrolleren sitter i midten, og på venstre side kan brukerne plugge på PCI Express-moduler, for eksempel USB-port, UPS, dobbelt gigabit Ethernet eller kommunikasjonsmoduler som RS232 og RS485, forklarer han.

- Til høyre er det plass til strømforsyninger og I/O-moduler.

Bråthen legger til at kontrolleren er vifteløs med single eller dobbelkjerne prosessor, men skal du ha en kvartett (quad) må du til med vifte for å få bukt med varmeutviklingen.

Trådløs programmering

Hos Malthe Winje Automasjon får vi en kikk på Saia Pweb paneler med integrert PLS-funksjonalitet. Trond Olsen forteller at panelene i 4:3-format tilbys i størrelsene 5,7, 10,4 og 12 tommer. Dessuten er det en lillebror på 5 tommer i bredskjermsformat, altså 16:9.

Selskapet byr også på en forsmak på en ny serie Saia distribuert I/O, døpt E-Line.

- Programmer kan lastes inn og ut trådløst, via NFC (Near Field Communication), som benytter standard protokoller for RFID-løsninger, foreller Olsen.

Han legger til at den kommende serien også tilbys med integrert kontroller i samme type kapsling.

Mer automatiseringssnadder

I tillegg til paneler, PLS-er og PC-er fant vi både prosessinstrumenter, sensorer, ventiler og annet automatiseringssnadder på messen. Vi hilste på Yokogawas nye papirløse skjermskriver hos Leif Kølner Ingeniørfirma. Utover informasjonen som logges fra ymse kilder, kan du skrive på touchskjermen. Et eksempel kan være signatur på en rapport, som også kan gjøres med hansker.

Sensorer

Hecotron viste en ny absoluttenkoder fra Hengstler, AX71. Den robuste sensoren stiller med nytt hus og avtagbart bakstykke som skjuler en oppgradert tilkoplingsløsning. Jon Terje Larsen forklarer at godkjenninger for Ex og marine er på plass, sammen med aktuelle kommunikasjonsløsninger.

Også Pepperl+Fuchs serverte en ny, induktiv ventilposisjonssensor. Den spiller på kvartturn-aktuatorer. Det er en såkalt åpen løsning, det vil si uten konvensjonell pakkboks.

Kjekt tidsrele

Phoenix Contact bød på jordnære nyheter i form av en ny releserie, RIF Line. Trond Sæter at de benytter samme tilbehør, for eksempel laskebrønner, som selskapets rekkkeklemmer. Han viser oss et lite tidsrele som kan plugges inn. Det konfigureres via DIP-brytere.

- Tiden kan stilles fra et halvt sekund til 100 minutter, og brukeren kan velge mellom tre funksjoner, forsinkelse, puls eller pulsgenerator, forklarer Sæther.

Krymper tiden

Selskapet hadde også med seg nye mobile krympemaskiner for påsetting av endehylser, Crimphandy. Maskinene leveres i fire størrelser, og avisolerer og niter helt automatisk. Sæther forteller at det er plass til 50 hylser i magasinet, og det går et par tusen press per batteriopplading, som for øvrig skal gjøres unna på en times tid.

- Den samler opp den avisolerte bitene, avslutter han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.