OLJE OG GASS

Nøkkelkompetanse kan forsvinne i fusjonen

Høy kompetanse kan forsvinne fra Hydro som følge av fusjonen. Illustrasjonsfoto: Hydro/Helge Hansen.
Høy kompetanse kan forsvinne fra Hydro som følge av fusjonen. Illustrasjonsfoto: Hydro/Helge Hansen.Bilde: Helge Hansen

I Hydro er det stor bekymring for at nøkkelpersoner skal forsvinne som en følge av fusjonen med Statoil. Teknisk Ukeblad kjenner til at flere konkurrerende selskaper jakter målrettet etter Hydro-folk som ikke ønsker å bli med inn i fusjonen.

Selskapene skal være villige til å betale store summer til de som vil skifte beite. Mange sentrale personer i Hydro har begynt å se seg rundt etter nye arbeidsgivere for å unngå maktkampen om posisjoner i det nye selskapet, ifølge flere ulike kilder Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med.

- Vil ikke til Stavanger

BI-professor i petroleumsøkonomi, Øystein Noreng, forstår bekymringen for at nøkkelkompetanse skal forsvinne.

- Mange fra Hydro er redde for å ikke komme opp i systemet i det nye selskapet. I tillegg så foregår det en lokaliseringsdebatten i det politiske miljøet. Det er mange i Hydro som ikke har lyst til å flytte til Stavanger, sier Noreng.

Han har full forståelse for at andre selskaper ser på fusjonen som en mulighet for å sikre seg kompetansepersonell.

- Det sier seg selv at de gjør dette. Det er jo knallhard kamp om hodene i bransjen, sier oljeprofessoren.

Super-prosjektleder følger med Reiten

Viktige personer fra olje- og gass-virksomheten i Hydro har også valgt å bli i den gjenværende delen av Hydro. Blant annet har Tom Røtjer besluttet å bli med Eivind Reiten i aluminiumssatsingen. Røtjer er for tiden prosjektdirektør for Ormen Lange-utbyggingen som er et av Hydros mest vellykkede prosjekter noensinne. Han regnes av mange som en av Norges beste prosjektledere, og har vært involvert i de fleste av Hydros utbyggingsprosjekter siden han begynte i Hydro i 1980.

Jørgen C. Arentz Rostrup, som i dag er leder av ”Olje & Energi-sektoren Marked” i Hydro med ansvar for olje-, gass- og kraftsalg, skal heller ikke være med inn i fusjonen. Han skal lede Hydros kraftproduksjon innenfor solenergi.

- Bekymret for HPP

Nito-tillitsvalgt i Hydro, Tore Amund Fredriksen, påpeker at Hydro må jobbe knallhardt for å hindre kompetanseunderskudd i tiden fremover. Han frykter at mye viktig kompetanse kan forsvinne i den prosessen som pågår. Det han frykter mest, er Reitens planer om å selge Hydro Production Partner (HPP).

- Det gir helt klart grunn til bekymring at man ønsker å fase bort kompetanse på denne måten. Dette selskapet sitter med svært høy forskningskompetanse, rundt 50 prosent av dette er knyttet til olje- og gass vil gå tapt.

Hydro Production Partner utfører servicetjenester og vedlikeholdstjenester. Staben består hovedsakelig av ingeniører, vedlikeholdspersonell og andre med fagkompetanse. I dag jobber det totalt rundt 1500 personer i selskapet. Hydro sier nå at de er på jakt etter nye eiere til servicebedriften.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.