MOBIL

Nokias nye Asha-serie

Dette er de nye Series 40-telefonene, som har fått kjapp prosessor og trykkskjerm.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. okt. 2011 - 14:30

Nokia World i London er stedet hvor Nokia viser frem sine flett nye Windows-telefoner. Men alt er ikke Microsoft-relatert i dag. De viser også frem nye telefoner på sin egen Series 40-plattform.

Dette er ikke en smarttelefonplattform som Windows, Android eller Symbian, men det er likevel muligheter for å installere apper programmert i Java. Dette er enklere programmer, som ikke har like omfattende funksjonalitet som smarttelefonprogrammer. Nokia har installert Angry Birds på de to kraftigste telefonene som lanseres.

Den nye serien telefoner heter Asha, som er hindi for "håp", og har fokus på internett, sosiale nettverk og enkel bruk av avanserte funksjoner. De nye telefonene har fått navnene Asha 303, Asha 300, Asha 201 og Asha 200.

Den eneste av de nye telefonene som kommer til Norge er Asha 300.

Asha 303

Asha 303 har fått en 2,6 tommers kapasitiv trykkskjerm og et fullt qwerty-tastatur. Det skal være rask tilgang til e-post, meldinger og sosiale medier. 

Skjermen skal ifølge Nokia være god å bruke i sollys. Oppløsnigen er 320 x 240 piksler. Asha 303 er utstyrt med en prosessor på 1 GHz, og har 170 MB lagringsminne. Det er støtte for minnekort på inntil 32 GB. 

Kameraet knipser bilder med 3,2 megapikslers oppløsning. Det er inngang for 3,5 mm minijack, og lading via Micro-USB.

Telefonen kommer med Nokia Maps forhåndsinstallert, slik at du kan bruke telefonen til å finne frem. Men det er ikke GPS innebygget, så du kan ikke bruke telefonen til navigasjon.

Asha 303 har ellers støtte for 3G, men har ikke super-3G. Dermed får du ikke de heftigste nedlastingshastighetene her. Men telefonen kan kobles til trådløst nettverk. Det er ellers støtte for Bluetooth, og batteriet har en kapasitet på 1300 mAh.

Asha 300

Asha 300 er en telefon med trykkskjerm og vanlig nummertastatur. Den har fått stort sett samme spesifikasjoner som Asha 303, inkludert prosessor på 1 GHz. 

Men du får også super-3G som gir deg rask nedlasting i mobilnettet. I stedet for Wi-fi, vel å merke. Her er det altså ikke mulig å koble seg til trådløst nett.

Kameraet på baksiden knipser i fem megapiksler, og tar opp video i 0,3 megapiksler. Telefonen har musikkspiller og FM-radio. Det innebygde minnet er 170 MB, men du kan utvide med minnekort på inntil 32 GB.

Skjermen måler 2,4 tommer, og er en resisitv trykkskjerm. Oppløsningen er 240 x 320 piksler.

Asha 200

Asha 200 er en enkel telefon med støtte for to SIM-kort. Dette betyr at du kan ha to forskjellige abonnementer tilknyttet en og samme telefon. Telefonen vil lage profiler for de forskjellige SIM-kortene dine, og kan lagre inntil fem slike.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

I motsetning til Asha 3-serien har Asha 200 ikke trykkskjerm. Men du får et fullt qwerty-tastatatur som lar deg banke ut SMS-er i høyt tempo. Her skal det også være enkelt å holde kontakten via sosiale medier.

Skjermen er for øvrig 2,4 tommer stor og har oppløsningen 320 x 240 piksler.

Telefonen har ikke støtte for 3G, så du er begrenset til GSM-nett. Kameraet tar bilder i to megapikslers oppløsning. Telefonen har 64 MB innebygget minne, men du kan utvide dette med minnekort på inntil 32 GB. Dermed kan du også bruke telefonen som musikkspiller.

Det er som vanlig muligå koble til 3,5 mm minijack, og siden det er FM-radio kan du få med deg nyhetene på vei til jobben.

Det er ellers støtte for Bluetooth, slik at du kan bruke trådløs håndfri.

Asha 201

Asha 201 er den samme telefonen som Asha 200, bare uten støtte for to SIM-kort. Utover dette er de to telefonene identiske.

Pris og tilgjengelighet

De nye Series 40-modellene er laget med utviklingsland i tankene. Dermed er de også svært lavt priset. Alle telefonene skal komme på markedet i løpet av fjerde kvartal, altså innen nyttår.

  • Asha 303: 115 euro (1100 kr inkl. MVA)
  • Asha 300: 85 euro (820 kr inkl. MVA)
  • Asha 200: 60 euro (580 kr inkl. MVA)
  • Asha 201: 60 euro (580 kr inkl. MVA)
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.