IT

Nokias helomvending

Leif Hamnes
11. feb. 2011 - 11:31

Som mange forventet etter Les Nokia-sjefens tordentale til sine ansatte forleden, kom det omveltende nyheter før Nokias kapitalmarkedsdag i dag.

Den ferske toppsjefens allerede smått legendariske «brennende plattform»-tale (for øvrig et interessant stykke prosa, som kan fordøyes i sin helhet på engelsk nederst i denne artikkelen ), ble av de fleste tolket som en måte å forberede konsernet på smertefulle endringer.

«Ingen» surfer med Nokias Symbian: Dette bruker mobilsurferne

TEST: TEST: Mobilutfordrerne

Gamle kolleger

Det fantes allerede rykter om at det snart ville komme nyheter om at Nokia vil knytte seg til et av de dominerende operativsystemene.

Og med Elops egen bakgrunn (eks-Microsoft) seilte Windows Phone 7 tidlig opp som et alternativ.

I dag viste det seg altså at spådommene var riktige, annonsert gjennom et felles brev forfattet av Stephen Elop og hans Microsoft-motpart Steve Ballmer.

Fortsatt liv for Trolltech-teknologi

Kortversjonen: Operativsystemet Symbian viker for Windows Phone 7 (Symbian får status som framtidig «franchise»), applikasjonsbutikken Ovi blir integrert i Microsoft Marketplace – og Bing blir standard søkemotor på Nokia-håndsett.

MeeGo (Linux-basert operativsystem i samarbeid med Intel, hvor Åpen Linux skal banke Iphone journ.anm.) ser derimot ut til å overleve «massakren» i større grad enn Symbian.

Les også: Norsk fjær i mobilhatten

Plattformen vil bestå som langsiktig utviklingsverktøy, og den første MeeGo-telefonen ventes å komme ut i løpet av året.Blandede følelser

– Dette er et partnerskap født ut fra begge partenes frykt for å bli marginalisert av Apple og Google, men dette er ikke en løsning i seg selv (ikke helt dekkende oversettelse av dobbeltbunnen i uttrykket silver bullet, journ.anm.), sier analytikeren Geoff Blaber fra CCS Insight til AP.

– Dette er en veldig åpen innrømmelse av at Nokias plattformstrategi har mislykkes, og demonstrerer alvorligheten i Nokias posisjon. Et slikt trekk ville vært utenkelig bare ett år tilbake, la Blaber til.– Ikke i krise

Det ble samtidig varslet omfattende omrokkeringer i ledelsen.

Det som virker sannsynlig, er at gravitasjonskreftene fra Microsoft nå vil dra tyngdepunktet i Nokias kjernevirksomhet vestover – bort fra Finland.

På morgensendingen i Finlands statskanal YLE var ekspertene usikre om hva Elops grep vil medføre for landets teknologiflaggskip.

Forskningsdirektør Jyrki Ali-Yrkkö i det nasjonaløkonomiske forskningsinstituttet ETLA tonet ned betydningen av at sammensetningen av Nokias styrende organer blir mindre og mindre finsk.

Han understreket samtidig at Nokia ikke er et selskap i krise.

– Nokia har fortsatt levert gode resultater, men må reversere trenden med tap av markedsandeler, sa Ali-Yrkkö.Spår masseoppsigelser

Telekomanalytiker John Strand er langt fra like diplomatisk, når den britiske avisa The Telegraph spør en rekke eksperter hva Nokias grep vil bety.

– Dette betyr masseoppsigelser i Nokia. Det ser helt klart ut til at Nokia ønske å bli mobilindustriens svar på Dell. De innrømmer med dette at tjenestestrategien deres har vært en flopp, sier Strand.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.