T2

Nokia tar grep for Symbian

TILBAKE I RACET:Produktsjef i Nokia, Bjørn Brekke, viser frem en svært oppgradert utgave av Nokias storselger, E6
TILBAKE I RACET:Produktsjef i Nokia, Bjørn Brekke, viser frem en svært oppgradert utgave av Nokias storselger, E6 Bilde: Odd Richard Valmot

Nokia har hatt det tøft i det siste, og finnene er neppe over kneika med det første. Selv om de var selve pionerne på smarttelefoner er de blitt forbikjørt så det holder.

Først viste Apple hvordan det skulle gjøres og så kom Google med Android, som nå til og med har gjort Apple rangen stridig.

Symbian

Oppgraderingen av Symbian til versjon 3 var for lite for sent og overgangen til Microsoft-operativsystem kommer i beste fall først helt mot slutten av året.

Men Nokia har ikke tenkt å heve det hvite flagget og er finsk sisu er satt inn i kampen. Nå kommer de med nye telefoner og en ny utgave av Symbian som svarer på mye av kritikken.

Anna

Den nye versjonen av operativsystemet har fått tilnavnet Anna. En ny navnestrategi som vil bli etterfulgt av et navn på B.

Det mest synlig er en opprydding av grensesnittet og penere ikoner. Når man flipper mellom ulike startskjermer er det nå en mer flytende opplevelse. Ikke mer funksjonelt, men mye mer intuitivt.

Bedre kart

Et av de store salgsargumentene til Nokia er kartene deres. Selskapet eier en av de to store kartprodusentene i verden, Navteq, og det utnytter de selvfølgelig.

Folk som har Nokiatelefoner kan laste ned både karter og navigasjonsprogramvare til telefonene sine gratis.

Kartene inkluderer nå offentlig transport og man får opp trafikkvarsel og fotobokser uten å være i navigasjonsmodus hvor man har tastet inn et bestemmelsessted.

Kartene støtter også navigasjon for de som er til fots og man får ruter gjennom parker og mot enveiskjøring hvor biler ikke kan ferdes.

Ny nettleser

Anna er utstyrt med en helt ny nettleser som er inntil tre ganger raskere enn dagens. Nokia hadde jo et forhold til Opera for noen år siden, men valgte å gå sin egen vei.

Kanskje det ikke var så smart, men den nye nettleseren deres vil nok stilne kritikken mot dagens sirupvariant.

Nokia har også forbedret e-postklienten og gjort den raskere. F. eks. støtter kalenderen multitouch, som gjør at man lett veksler mellom fullskjerm og splittskjerm som viser en liste av hendelser.

Smartere og sikrere

Det nye operativsystemet tar hensyn til hvor brukeren er og tilpasser informasjon om hendelser og værmeldinger til stedet.

Nokia har også tatt hensyn til nye krav til sikkerhet. Det er støtte for hardwareakselerert kryptering og IT-sjefer vil glede seg over et bredere sett policyinnstillinger slik som at man ikke har lov til å bruke kameraet.

– Antallet apps vi har i Ovistore øker raskt og vi har nå over 40 000 tilgjengelig for nedlastning. Og brukerne laster ned rundt 5 millioner daglig. Vår jobb er å støtte lokale utvikling og de fleste viktig norske apps er nå tilgjengelig for nedlastning til norske Nokiakunder, sier produktsjef Bjørn Brekke i Nokia.

Nye telefoner BETYDELIG BEDRE: Nokias storselger i forretningsmarkedet kommer i en helt ny og svært oppgradert utgave: E6. Med svært høyoppløst og trykkfølsom skjerm. Nokia

Nye telefoner

Alle som har dagens Nokiatelefoner med Symbian versjon 3 vil kunne laste ned den nye Anna-varianten når den er klar. Men Nokia kommer også med et par nye telefonmodeller.

Nye E6 vil overta etter populære E72 og er en virkelig stor oppgradering. Dette er telefonen som kan føre sine aner tilbake til den opprinnelige Communicator, som var litt av en sensasjon i sin tid, men også litt av et kjøttbein.

Med sine 133 gram er ikke E6 noe kjøttbein, men den har et skikkelig tastatur med egne knapper for Æ, Ø og Å. Forrige modell hadde en QVGA-skjerm, det vil si 320 ganger 240 punkter. Ikke mye i våre dager.

E6 er forfremmet til VGA, altså fire ganger flere piksler. I tillegg er den blitt fingerfølsom, noe som gjør det mye enklere å navigere.

Bedre kamera

Er det noe Nokia kan, så er det kamera. Om E6s nye 8 megapiksel kamera gjør stas på tradisjonene får vi komme tilbake til, men vi gjetter svaret er positivt.

Symbian Anna får endelig støtte for NFC og vil gjøre at mange Nokia-telefoner som allerede har maskinvaren innebygget vil kunne benytte funksjonaliteten.

E6 har dessverre ikke NFC, men det har en annen ny telefon, C7. I første omgang vil den kunne utnytte NFC til å pare Bluetooth headset (Nokias) eller overføre bilder bare ved å holde to telefoner mot hverandre, men alle regner med at teknologien vil få mer vind i seilene når den blir vanlig i telefoner.

E6 vil dukke opp på markedet i juni til en pris på rundt 3000 kroner og med en batterilevetid andre smartttelefoner bare kan drømme om.

Les også: En sensasjon fra HTC

Mobilen som lommebok

Les Nokia-sjefens tordentale

Les mer om: