MOBIL

Nokia taper på hjemmebane

På ett år har Nokia mistet gigantiske deler av markedsandelene sine i hjemlandet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. des. 2011 - 10:09

Markedsandeler i Finland

Ifølge analyseselskapet IDC er det kun Nokia som har hatt tilbakegang i smarttelefonmarkedet i Finland.

Slik så markedet ut i tredje kvartal:

1. Nokia - 31%
2. Samsung - 25%
3. Apple - 16%
4. Huawei - 11%
5. Sony Ericsson- 11% 
6. ZTE - 6%

Å følge Nokia de siste årene har vært som å se på en togulykke i sakte film. De har sakte men sikkert skuslet vekk lederposisjonen sin i mobilmarkedet, og har inntil nå i praksis ikke hatt noe som helst å konkurrere med. Hvordan fremtiden ser ut for produsenten er vanskelig å si, men det er helt sikkert at de har satt mye penger på at markedet vil være entusiastiske til deres nye Windows-telefoner Lumia.

At Nokias markedsandeler i smarttelefonverdenen er i ferd med å forvitre er ingen overraskelse, men at også hjemmepublikumet holder på å gi opp Nokia er interessant.

Kraftig tilbakegang i Finland

Ifølge analyseselskapet IDC stupte Nokias markedsandel i Finland dramatisk fra tredje kvartal 2010 til samme periode i år.

I tredje kvartal 2010 hadde 76 prosent av alle solgte smarttelefoner i Finland Nokia-logo. I tredje kvartal i år hadde Nokia 31 prosent av markedet i hjemlandet. Det er et fall på 45 prosentpoeng.

Og selv om Nokia fremdeles er den største enkeltleverandøren i hjemlandet forlater altså finnene Nokia til fordel for utenlandske konkurrenter. Og da først og fremst Samsung, som i tredje kvartal sto for 25 prosent av alle solgte smarttelefoner. Samme periode 2010 hadde Samsung en markedsandel på 3 prosent.

Apples iPhone sto for 16 prosent, opp fra 10 prosent året før.

Nokias posisjon i Finland har tradisjonelt vært svært sterk. For få år siden var nesten alle solgte smarttelefoner i landet laget av Nokia, skriver den finske avisen Taloussanomat. Nå er det først og fremst Android og iPhone som opptar finske smarttelefonkjøpere.

Nokia har enda ikke lansert Windows-telefonene sine i Finland. Henri Korpi hos den finske operatøren Elisa tør ikke å spå noe om hvor stor markedsandel disse telefonen kan ta i hjemlandet.

Kilde: Taloussanomat.fi

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.